2024. május 5. - Györgyi

Az uljanovszki kormányzóságon angolul kell tanulni

Szergej Morozov uljanovszki kormányzó ezúttal az angol nyelv tanulására kötelezte munkatársait. Morozov legújabb ötlete nem is ütközött ellenállásba, mert beosztottai is belátják, hogy nyelvtudásra szükség van.
2008. március 30. vasárnap 10:22 - Hírextra
Uljanovszk egyébként rendszeresen szerepel a központi lapokban az ottaniak meglepő ötleteivel, és még meglepőbb módon azzal, hogy ezeket sikeresen végre is hajtják.

2006-ban szeptember 1-jét megtették az úgynevezett családi érintkezés napjává, amelyet a helybeliek a fogamzás napjának neveztek el. A cél az volt, hogy június 12-re, Oroszország napjára minél több ifjú hazafi szülessen. Az ötlet elérte célját: egy év alatt 5 százalékkal nőtt a születések száma, ami nem csekélység a mai nehéz demográfiai helyzetben. (Maga Morozov is kivette a részét a dologból: nemrég született meg harmadik gyereke.)

Egy helyi történész tavaly januárban azt vetette fel, hogy a hivatalos iratokban újra használják a "jo" betűt, amelyet már régen csak két pont nélkül, vagyis "je"-nek írnak. Eleinte minden iratot folyton javítgatni kellett, de aztán megszokták.

Tavaly februárban orosz nyelvtudásból kellett vizsgázni a csinovnyikoknak, s a gyengén teljesítőknek iskolapadba kellett ülni: azóta érthetőbben, mívesebben beszélnek. Nem sokkal később honismeretből is levizsgáztatták a hivatalnokokat.

Idén februárban bevezették a józanság napjait: az iskolai tanítás első és utolsó napján, valamint június 15-én, Oroszország napján déli 13 órától, az év többi napjain este 20 órától tilos tömény italokat árusítani, s a tavalyihoz képest felére csökkent az alkoholos állapotban elkövetett bűncselekmények száma.

Az angoltanulás elrendelése előtt nem sokkal az ott született Leninről (családneve után) elvezett Uljanovszk azzal került a hírekbe, hogy harcot indított a szovjet idők előtti régi neve, Szimbirszk visszaszerzéséért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását