2024. április 30. - Katalin, Kitti

Miért nem hallgatsz már el

János Károly spanyol király szombati kifakadása Hugo Chávez venezuelai elnökkel szemben - "Miért nem hallgatsz már el!" - az iberoamerikai csúcsértekezleten keddre valóságos internetes slágerré vált: sok millió szörfölő kattintott rá a hivatalos spanyol p
2007. november 13. kedd 19:29 - Hírextra

Mint emlékezetes, a spanyol király akkor vesztette el türelmét, amikor Chávez a csúcsértekezlet Santiago de Chile városában tartott nyilvános ülésén annak ellenére folytatta Aznar volt spanyol miniszterelnök ostorozását, hogy Zapatero jelenlegi madridi kormányfő tiszteletet kért elődje számára, de Chávez Zapaterót is megpróbálta túlkiabálni. Ekkor János Károly előrehajolt és rákiáltott a venezuelai elnökre: "Por qué no te callas?" - ami szó szerinti fordításban azt jelenti, "Miért nem hallgatsz el már?", de akár így is fordítható: "Fogd már be!".

A királyi rendreutasítás után négy nappal az AFP francia hírügynökség nem kevesebb mint háromszáz többé-kevésbé humoros videofeldolgozást számolt össze a világhálón. Az egyik leglátogatottabbat, amely az angol Why don,t you shut up? címet viseli, kedd délelőttig több mint 160 ezren keresték fel.

A királyi felszólítást a legkülönbözőbb zenékkel párosították a világhálón, a paso doblétól a technón, trance-en át, a hip-hopig és a frenetikus ritmusú rey-gattonig. Egy Chávez-ellenes videón a venezuelai elnök gorillaszerű diktátorként tűnik fel, egy másik, Chávez-párti feldolgozás a spanyol "csokoládékirályt" szólítja fel, hagyjon fel "az anakronisztikus leckéztetésekkel".

Az El País közlése szerint a "porquenotecallas" az interneten mobiltelefonos csengőhangként is fényes karriert járt be, igen sokan töltötték le a világhálóról. A királyi kifakadást megörökítő film képernyővédőként is megjelent, blogok sokasága kommentálja a jelenetet, és az egyik spanyol internetes portál versenyt hirdetett az incidens legjobb videofeldolgozására.

Hugo Chávez azért tekinti esküdt ellenségének és azért nevezte "fasisztának" José Maria Aznar volt konzervatív spanyol miniszterelnököt az iberoamerikai csúcsértekezleten, mert az rokonszenvezett az ő, Chávez hatalmának megdöntésére indított és meghiúsult 2002-es venezuelai államcsínykísérlettel. A szocialista Zapatero a csúcsértekezleten mint választott miniszterelnöknek kért tiszteletet Cháveztől elődje számára, de a venezuelai elnök folytatta a bírálatot, ekkor szólt közbe János Károly.

Mint arról ma már az egész világon bárki meggyőződhet, ha van internetes kapcsolata.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását