2024. május 4. - Mónika, Flórián

Három ország akciócsoportot indít

Közös magyar, román és szerb árvízvédelmi akciócsoportot hoznak létre a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) Eurorégióban, a 210 szakember kiképzése Hódmezővásárhely-Kishomokon kezdődött el - közölte Csókási Eszter, a DKMT Kht. ügyvezetője szerdán a helyszínen.
2008. március 19. szerda 15:10 - Hírextra

Az akciócsoport létrehozásának célja a magyar és román megyéket, valamint a Vajdaságot tömörítő eurorégió árvízi problémáinak hatékony megoldása, melyhez elsősorban jól képzett, összeszokott szakembergárdára van szükség - mondta a szakember a programról tartott sajtótájékoztatón.
A képzés első szakaszában azok a szakemberek vesznek részt, akik később a három ország önkénteseit tanítják az árvíz elleni védekezési, mentési, illetve lakosságvédelmi feladatokra. A program április végén egy, a vajdasági Titelben rendezett, feltételezett árvízi veszélyhelyzetet modellező gyakorlattal zárul - közölte a szakember.

Az unió Interreg III/A programján 600 ezer eurós támogatást elnyert projekt részeként technikai eszközöket is beszereztek, többek között egy, a kitelepítések során négyszáz fő elhelyezésére alkalmas mobil falut, egy bárhol telepíthető tájékoztató-riasztó rendszert, védőruhákat, valamint a védekezés alkalmával használható kishajókat - tudatta az ügyvezető.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, az elmúlt években egyre több természeti veszélyhelyzet - főként ár- és belvíz elleni védekezés - során kellett segítséget nyújtaniuk a katasztrófavédelmi szakembereknek.

Az altábornagy szerint nagyon fontos, hogy azokon a területeken, ahol a védekezés határokon átnyúló összefogást igényel, az együttműködést előre tervezett módon előkészítsék, begyakorolják, s a szakemberek megismerjék egymás eszközeit és eljárásrendjét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását