2024. április 28. - Valéria

Vasárnaptól megszűnnek a légi határok

Vasárnaptól megszűnnek Magyarország légi határai a schengeni államokban élők számára, ez azt jelenti, hogy az úgynevezett belső repülőgépjáratokra útlevél-ellenőrzés nélkül szállhatnak fel a magyar állampolgárok - közölte a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság s
2008. március 28. péntek 15:09 - Hírextra
Megmarad viszont az utasok és a repülőgép biztonságát szolgáló utasbiztonsági ellenőrzés, tehát a poggyászokat és az utazókat ugyanúgy megvizsgálják, mint korábban - mondta el Kardos Péter őrnagy.

Magyarország december 21-én vált "közúti szempontból" a schengeni övezet részévé, azóta a magyar állampolgárok a schengeni államokba az úti okmányok felmutatása nélkül utazhatnak. Most ugyanez a könnyítés már a repülőterekre is érvényes azokban az esetekben, amikor a járat egy másik schengeni államba tart, és az út közben nem száll le nem schengeni repülőtéren.

A légi határnyitás Magyarországon három nemzetközi repülőteret érint: Ferihegyet, Debrecent és Sármelléket, továbbá azokat a kisrepülőtereket, amelyek belső határként működnek majd az induló és érkező járművek tekintetében.

A schengeni zóna nemzetközi repülőtereinek üzemeltetői biztosítják a belső és a külső járat utasforgalmának elválasztását. Belső járatnak minősül minden olyan járat, amely schengeni tagállamból schengeni tagállamba repül anélkül, hogy nem schengeni tagországban megszakítaná útját. Külső járat minden olyan járat, ami nem schengeni országból schengeni tagállamba érkezik vagy schengeni országból indul nem schengeni országba.

Az Egyesült Királyság, Írország és Ciprus nem schengeni tagállam, ám Norvégia és Izland tagja az övezetnek. Svájc várhatóan 2008 végéig csatlakozik, Románia és Bulgária pedig egy ideig még nem lesz része a schengeni övezetnek.

A külső járatok esetében a schengeni tagállam repülőterére megérkezés után, illetve a schengeni tagállam repülőteréről nem schengeni övezethez tartozó cél felé induló gépbe beszállás előtt megmarad az úgynevezett beléptetési és kiléptetési ellenőrzés.

Az őrnagy azt közölte, Magyarország schengeni csatlakozása komoly kihívást jelentett és gyökeres változtatásokat tett szükségessé a repülőtéri határellenőrzésben. Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér csaknem tíz évig tartó egyeztető és felkészítő munka eredményeként ma már készen áll a schengeni normák szerinti határellenőrzésre.

A Schengeni Értékelő Bizottság légi határokat érintő ellenőrzését a Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtéren 2006 júniusában tartották. A bizottság elfogadta és jónak ítélte a tervezett fejlesztésekkel összhangban lévő, a repülőtéren bevezetésre kerülő, a schengeni követelményeknek megfelelő határellenőrzési technológiát, amely megítélése szerint megfelel a szigorú határbiztonsági követelményeknek.

Magyarország schengeni értékelése igen pozitív eredménnyel végződött, az új tagállamok közül egyedül hazánk tekintetében nem volt szükség új értékelő látogatás megtételére - tette hozzá az őrnagy.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását