2024. április 26. - Ervin

Enyhülne a válság?

Eltérően értékelik a Londonban megjelent legújabb szakértői elemzések a világgazdasági válság enyhülésére utaló jeleket.
2009. április 27. hétfő 20:11 - HírExtra
Ez utóbbi véleményen van az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza -, amely májusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett átfogó világgazdasági prognózisában azt írta: az elmúlt hetekben megjelent több, "meglepően jó" gazdasági jelzőszám nyomán vita indult a küszöbönálló globális fellendülés esélyeiről.

A cég saját véleménye erről az, hogy jóllehet a következő negyedévekben várhatóan már nem folytatódik a GDP-adatok összeomlásszerű zuhanása, a világgazdasági növekedés azonban valószínűleg még évekig nem gyorsul vissza a potenciális ütemre. Az EIU a májusi jelentésben még tovább is rontotta a világgazdaságra, ezen belül különösen az euróövezetre adott recessziós előrejelzéseit.

A cég az általa eddig jósolt 1,5 százalékos - vásárlóerő-paritáson mért - visszaesés helyett most már 1,8 százalékos világszintű GDP-mínuszt valószínűsít erre az évre, ami a II. világháború óta a legrosszabb globális teljesítmény lenne. Piaci árfolyamon számolva - amely jobban tükrözi a nemzetközi kereskedelemre ható árfolyamváltozásokat, és nagyobb súllyal veszi figyelembe a vezető ipari erőcentrumokat - az EIU londoni elemzői az eddigi 2,6 százalék helyett 3 százalékos globális GDP-csökkenést várnak 2009 egészére.

A cég a jövő évre is "nagyon lanyha", mindössze 1,9 százalékos világgazdasági növekedést jósol vásárlóerő-paritáson számítva, megjegyezve: ez még mindig globális visszaesésnek számítana, mivel az általános konszenzus a vásárlóerő-paritáson mért 3 százalék alatti világgazdasági növekedést recesszióként határozza meg. A ház indoklása szerint a 2007 közepén kezdődött pénzügyi krach elhúzódó világgazdasági utóhatásai, valamint a 2008-2009-ben elszenvedett vagyonvesztés akadályozza a növekedési potenciál újbóli gyors elérését.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport által befektetőknek kiadott heti világgazdasági helyzetértékelések legfrissebb összeállítása szerint ugyanakkor a világgazdaságból érkező, javulásra utaló legutóbbi jelek összessége arra utal, hogy az eddigi, szinkronban zajló visszaesés után a nagy erőcentrumok ugyancsak szinkronizált fellendülése várható. A cég elemzői szerint most már "halmozódnak" azok a jelzések, amelyek szerint a világgazdaság kifelé tart a recesszióból. Az adatok továbbra is mély recessziót mutatnak, de az üzleti ciklusok a számszerű adatok összegénél sokkal több tényezőből állnak.

A JP Morgan elemzői szerint mindemellett arról is gyűlnek az adatok, hogy élénkül a feltörekvő ázsiai gazdaságok export- és technológiai szektorainak aktivitása, ami fontos jelzés arra, hogy a globális gazdaság egésze fellendülés előtt áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását