2024. április 20. - Tivadar

Merkel nem megy Pekingbe

Sem Angela Merkel német kancellár, sem pedig Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter nem vesz részt a pekingi nyári olimpia megnyitó ünnepségén - közölte maga a német diplomácia irányítója pénteken, az európai uniós külügyminiszterek találkozójának színhe
2008. március 28. péntek 15:18 - Hírextra
Steinmeier a döntést nem hozta összefüggésbe a tiberi eseményekkel, s közléséhez hozzátette: "tudomása szerint" Wolfgang Scha:uble, a sportért is felelős belügyminiszter sem tervezi a részvételt a megnyitó ünnepségen.

Steinmeier hangsúlyozta: nem lemondásról van szó, mert nem is tervezték a részvételt az olimpiai megnyitón.

A német külügyminiszter nem számol azzal, hogy a brdói értekezleten a nyitóünnepségről való esetleges távolmaradás ügyében szóba kerülne egy közösen kialakítandó álláspont az EU-tagországok kormányai részéről. Minthogy nem lehet tudni, hogy egyáltalán ki akar részt venni a megnyitón, "nem is jöhet szóba megállapodás a részvétel lemondásáról".

Egyúttal ismételten állást foglalt a pekingi nyári olimpiai játékok bojkottja ellen. "Egy +nem+ az olimpiára saját lelkiismeretünk megnyugtatására" nem jelent segítséget sem a Kínában élő emberek, sem a sportszövetségek számára. Az olimpiához hasonló rendezvények nem korlátozódhatnak olyan régiókra mint Nyugat-Európa, az Egyesült Államok, Kanada, Dél-Korea és Japán, hanem az egész világra ki kell terjeszteni őket - mondta.

Nicolas Sarkozy francia elnök - a világ vezetői közül elsőként - kedden lehetőségként felvetette a megnyitó ünnepség bojkottját, mint Kína megbüntetésének lehetséges eszközét.

A múlt héten több volt vezető politikus és másként gondolkodó, köztük Václav Havel cseh elnök és Frederik Willem de Klerk egykori dél-afrikai államfő kétségbe vonta, hogy egyáltalán meg kell-e rendezni a pekingi olimpiát. A teljes bojkott ötlete azonban nem nyerte el az EU támogatását, sőt azt a dalai láma is elutasította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását