2024. április 20. - Tivadar

Megalázzák és kirekesztik a dohányosokat

Megalázó és kirekesztő az Egészségügyi Minisztérium nemdohányzókat védő törvény tervezete - jelentette ki Fodor Péter, a Füstölgők Társaságának elnöke pénteken Budapesten.
2008. március 28. péntek 13:40 - Hírextra

Szerinte az 1999-ben meghozott törvény tökéletesen betölti a funkcióját, és így nincs szükség további szigorításokra, olyan radikális tiltásra, amely nem életszerű, és diszkriminatív hárommillió felnőtt állampolgárral szemben - mondta.

Fodor Péter hangsúlyozta: vannak olyan részei a tervezetnek, amellyel egyetértenek, ilyen az az elképzelés, amely szerint tiltanák a játszótereken és az iskolákban a dohányzást. A gyerekek dohányzását vissza kell szorítani, de a felnőtt dohányzók kiszorítása helyett átfogó felvilágosító programok kellenének - véli Fodor Péter.

Az új törvény megalkotásával kapcsolatban Fodor Péter azt mondta, hogy olyan törvényt szeretnének, amely valódi közmegegyezésen, a civil szervezetekkel való egyeztetéseken alapul. Mint mondta, az Egészségügyi Minisztérium nem egyeztetett a társasággal a törvény szigorításáról.

Az éttermek védelmében Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: minden éttermet ellátnak egy olyan tájékoztató matricával, melyről leolvasható: dohányzó, vagy nemdohányzó egységről van-e szó.

Háber Tamás hangsúlyozta, hogy nem igaz az az állítás, amelyre az Egészségügyi Minisztérium hivatkozik, hogy Európában teljes tiltás van.

Szerinte a ,99-es törvény teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért nem kellenek további szigorítások.

Az Egészségügyi Minisztérium 1999-ben hozta meg a nemdohányzókat védő törvényét, mely meghatározta, hogy hol lehet dohányozni, és hol nem. Ennek a szigorítását tervezi most a minisztérium, a törvény tervezetét a minisztérium honlapjára tették ki, s ott várják a civil szervezetek véleményét.

A Füstölgők Társasága 1997-ben alakult meg azzal a céllal, hogy tömörítse azokat a cigarettázókat, szivarozókat, pipázókat, tubákolókat, akik a dohányzás kultúráját, a kulturált dohányzást fontosnak tartják. A tagok között vannak nemdohányzók is, akik szimpátiával viseltetnek dohányzó tagjaink iránt. A társaságnak jelenleg mintegy száz tagja van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását