2024. május 5. - Györgyi

Könyv az 1956-os forradalom borsodi történéseiről

Az, hogy Budapesten és a megyeszékhelyeken hogyan zajlott az 1956-os forradalom, lényegében már tudható, ám a vidék akkori történései még kevéssé ismertek. Ezt a hiányt pótlandó a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár öt egykori megyei járás 56-os történel
2008. április 22. kedd 19:12 - Hírextra
A két 56-os kötetet és a levéltár további három kiadványát kedden sajtótájékoztatón mutatta be Miskolcon Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke és Dobrossy István, a levéltár igazgatója.

Mint azt Dobrossy István elmondta, a megyei levéltár egyszerre öt kötetet jelentetett meg áprilisban. Egyikük Borsod vármegye 1569 és 1578 között született közgyűlési és törvényszéki jegyzőkönyveit ismerteti, egy másik a megyei egyesületek adattárát tartalmazza, a harmadik pedig a Zemplén Levéltára címet viseli.

A két 56-os kötetben a valamikori abaújszántói, edelényi, encsi, sátoraljaújhelyi és szerencsi járás forradalmi történéseit mutatják be - tette hozzá a levéltár igazgatója.

Ódor Ferenc megyei közgyűlési elnök szerint ez utóbbi két kötet lényegében hiánypótló, hiszen az már jószerivel teljesen tudható, hogy Budapesten és a megyeszékhelyeken mi történt az 1956-os forradalom és szabadságharc heteiben, ám hogy a járásokban, falvakban, apró településeken milyen események zajlottak, az alig ismert.

Kis József, a két kötet szerkesztője elmondta, hogy a megye 1956-os eseményeivel foglalkozó szakirodalom meglehetősen szűk körű, és az is elsősorban Miskolcra koncentrálódik, ezért túlnyomórészt a levéltárakban, múzeumokban őrzött iratokra támaszkodott műve megírásakor. A munka folytatódik - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását