2024. április 25. - Márk

Egészségbiztosítási népszavazás

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) is csatlakozott az egészségbiztosítás reformjával kapcsolatos népszavazási kezdeményezéshez - jelentette be Kónya Péter, a FRDÉSZ elnöke kedden budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. január 15. kedd 16:44 - Hírextra
A szövetség többek között azért csatlakozott a népszavazási kezdeményezéshez, mert "semmiféle egyeztetés nem történt az új egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban a fegyveres és rendvédelmi szférával sem" - mondta Kónya Péter.

A FRDÉSZ elnöke szerint széleskörű társadalmi párbeszédet kell lefolytatni a jogszabályról. "Nem vagyunk reformellenesek, mi is azt gondoljuk, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszer nem működik jól. Meg kell változtatni, (...) viszont ez egy olyan jellegű kérdés, amelyet csak úgy lehet megoldani, hogy előtte lefolytatunk egy széleskörű társadalmi párbeszédet" - fogalmazott.
Kónya Péter közölte: törvény tiltja, hogy a rendvédelmi szférában szolgálati helyen és időben aláírásokat gyűjtsenek, ezért meg kell találniuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel ezt törvényes keretek között tehetik.

A szövetség azt várja Országgyűléstől, figyelembe véve azt, hogy a kérdésben biztosan népszavazást kell majd kiírni, ne fogadja el a törvényjavaslatot - mondta.
A FRDÉSZ tagszervezeteinek képviselői hangot adtak azon véleményüknek, amely szerint a jelenlegi tervezet nem kellően átgondolt.

A sajtótájékoztató végén a szövetség elnöke és a tagszervezetek képviselői aláírtak egy aláírásgyűjtő ívet.

A FRDÉSZ tagszervezeteinek összesen negyvenezer tagja van, ez a rendvédelmi dolgozók több mint fele.

A népszavazási kezdeményezéséhez eddig csatlakozott a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Humanista Mozgalom, a Magyar Szociális Fórum, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Orvosi Kamara, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Védegylet.

A népszavazáson felteendő kérdés - amelyet az Országos
Választási Bizottság hitelesített, majd az Alkotmánybíróság
jóváhagyott - Albert Zsolt és felesége nevéhez fűződik, és úgy szól:
"Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki
által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós
egészségbiztosítást?".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását