2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Jászkisér város szeretne lenni

Városi címre pályázik a közel 6000 lakosú Jászkisér; az Alsó-Jászság legnagyobb települése 1818-ban egyszer már kivívta ez a megtisztelő rangot, ám a XX. század elején az akkori közigazgatási átszervezés miatt meg kellett válnia tőle - közölte a nagyközsé
2008. március 27. csütörtök 08:52 - Hírextra

A várossá nyilvánítás szándéka nem most, egyik napról a másik vetődött fel az önkormányzatnál, az elhatározás még az 1990-es évek közepén született, azzal a kitétellel, hogy fokozatosan kiépítenek mindent, amit a pályázat megkövetel - fogalmazott Hajdú László.

Ennek alapján az egész faluban kiteljesedett az ivóvíz-, az áram-, a gáz- és a telefonhálózat, megteremtették a szilárd és folyékony hulladékok elszállításának módját.

Az elöljáró tájékoztatása szerint Jászkisér jellemzője a jó színvonalú egészségügyi, bölcsődei, óvodai és iskola ellátás. A helyi közéletet megpezsdítő civil szervezetek működnek, ezen kívül köztestületi tűzoltósággal és mentőállomással is rendelkeznek.

A település az utóbbi években egyre jelentősebb szerepet vállalt a kistérség életében. Az oktatási területen a Heves megyei Péllyel kötött iskolafenntartó társulást, míg a mentőállomása és az önkormányzat saját pénzen fenntartott fizióterápiás szolgáltatása is térségi feladatot lát el.

Tűzoltósága a Jászapátin, Jászladányban és Tiszasülyön élők biztonságára is ügyel. A képviselő-testület a termelő vállalkozások letelepedését fejlesztésre alkalmas területek biztosításával igyekezett segíteni.

Hajdú László elmondta, a jászkisériek tudják, hogy a várossá válás elsősorban a település presztízsét növelné, nem jelent automatikusan több pénzt, viszont újabb pályázati lehetőségek nyílnának meg, amelyek a fejlődést további esélyét adnák meg számukra.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a rendszerváltás után öt település emelkedett városi rangra, így 1991-ben Jászárokszállás, 1993-ban Jászfényszaru, 1997-ben Újszász, 2004-ben Kenderes és 2005-ben Abádszalók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását