2024. május 2. - Zsigmond

Behajthatnak a tehergépjárművek a fővárosba

Részben a fuvarozók kérésére a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön némileg könnyített a tehergépjárművek behajtását korlátozó decemberi szabályozásán, érdemben azonban nem változtattak a múlt évi szigorításokon.
2008. március 27. csütörtök 16:48 - Hírextra
A kormánypártok csak az MDF támogatásával tudták elfogadni az újabb rendeletmódosítást, mivel két képviselőjük nem vesz részt az ülésen.

A módosítások közt szerepel, hogy növelték azon utak számát, amelyeken át korlátozásmentesen megközelíthetik a fuvarozók a nagyobb ipari és logisztikai területeket. Változás az is, hogy a jármű össztömegétől függően maximum 20 százalékos kedvezményt kaphatnak azok, akik egy évre előre befizetik a behajtási díjat.

Gyarmati Zoltán, a behajtási engedélyeket kiadó Parking Kft. igazgatója egyebek közt arról is szólt a módosítás kapcsán, hogy az eddigi nyolc napnál rövidebb idő, néhány nap alatt kiadják majd az engedélyeket. Megjegyezte, hogy a behajtási díjakat részben P+R parkolók kialakítására költik.
A rendeletmódosítás keretében három rendvédelmi szervezet részére ezután biztonsági okokból a főváros által kiadott ingyenes budapesti parkolási engedélyeken nem tűntetik fel a járművek rendszámát.

A Fidesz- és a KDNP-képviselők elutasították a Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést, szimpla pénzbeszedő jellegűnek tartva azt. Tarlós István, Fidesz-frakcióvezető hangsúlyozta, hogy a forgalom szabályozásával egyetértenek, azt azonban kifogásolta, hogy nem volt előzetes egyeztetés a fuvarozókkal a szabályozás bevezetése előtt. Több szocialista képviselő is cáfolta ezt.

Wintermantel Zsolt (Fidesz) felhívta a figyelmet arra, hogy a díjbeszedéstől, annak mértékének növelésétől még nem lesz kisebb a forgalom a városban, nem csökken a környezetszennyezés. Megjegyezte, hogy január óta a behajtási kérelmeknek csak 12 százalékát utasították el.

Hock Zoltán és Katona Kálmán azzal indokolta a javaslat MDF-es támogatását, hogy ezáltal a jelenleginél jobb közlekedési helyzet lesz a fuvarozók számára. Hock Zoltán javaslatára a főpolgármester júniusban átfogó előterjesztést nyújt be a közgyűlésnek a behajtási szabályozás tapasztalatairól, továbbfejlesztési lehetőségeiről. Az MDF frakcióvezetője megjegyezte azt is, hogy értelmetlennek tartja a decemberben elfogadott módosításokat, amelyekkel célszerű lett volna megvárni az idei év második felében elkészülő közlekedésfejlesztési koncepciót.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szerint nem a pénzről szól ez a rendelet, a cél az, hogy a város belsejét ne terhelje a forgalom.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását