2024. március 29. - Auguszta

Rekord népszerűségű a Fidesz

A rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt akkora rokonszenvtábora, mint jelenleg a Fidesznek, amely a választókorú népességben 39 százalékon áll, a biztos pártválasztók körében pedig 67 százalékon - derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény
2008. március 26. szerda 10:07 - Hírextra
A március közepén 1.500 fő megkérdezésével végzett kutatás szerint az MSZP nem annyira támogatókat veszített (a lakosság egészén belül 16 százalékon áll, a múlt havinál csak egy százalékponttal alacsonyabban), sokkal inkább táborának önbizalma és választási kedve csappant meg: így a biztos pártválasztók körében 24 százalékot tudhat maga mögött. A Fidesz ez utóbbi csoporton belül is erősödött - az aktív és elkötelezett választók 67 százaléka rájuk voksolna.
Az MDF és az SZDSZ pozíciói valamelyest gyengültek, az előbbi két hónapja szorult az 5 százalékos küszöb alá, az utóbbi tartósan ott található.

A Fidesz támogatottsága 2006 nyarától került 30 százalék fölé, tavaly pedig már a szavazásra jogosultak átlagosan 33 százalékára számíthatott. Az idén tovább bővült a szimpatizánsi kör, előbb elérte a 35, most pedig a 39 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a Fidesszel szimpatizálók száma jelenleg meghaladja a 3 milliót. Az ellenzéki párt jelenlegi táborának derékhadát azok adják, akik a parlamenti választáson is rájuk voksoltak. A 2006-ban rájuk szavazók kilenctizedét megtartották.
Továbbra sem jellemző, hogy egykori szocialisták átpártoltak volna, igaz, ezúttal a korábbinál valamivel többen találhatók közülük a Fidesz támogatói körében - nagyjából 250 ezren.

Az ellenzék vezető erejének márciusi szimpatizánsszerző akciójában minden társadalmi réteg részt vállalt, az átlagosnál valamivel nagyobb az odafordulás a városokban élők körében. A települési kategóriák tekintetében meglehetősen kiegyenlítetté vált a Fidesz tábora: Budapesten 36, a vidéki városokban 39, a falvakban 41 százalékot ér el. A Fidesz a biztos szavazói körben is növelte híveinek arányát és számát - 67 százalékra, illetve 2,5 millió főre.

Az MSZP-t a választásra jogosultak 16 százaléka támogatja, ami nagyjából megfelel a tavaly ősz óta tartó szintnek. Egyedül a 60 év felettiek körében szenvedett érzékeny veszteségeket a párt, a rendszerint 30 százalékot közelítő támogatottság 22 százalékosra apadt. Régi sztereotípia lett ezáltal a múlté, most már az idősek körében is egyértelmű a Fidesz fölénye (32 százalékon áll).
A szocialisták kedvetlenebbé váltak ebben a hónapban, amíg februárban 72, most csak 66 százalék tartja magát aktív szavazónak (ez legfeljebb 900 ezer fő). Hangulatukra jellemző, hogy többségük (55 százalékuk) úgy tartja, hogy rossz irányba halad Magyarország, s csak 38 százalék van ellenkező véleményen.

A Tárki februári felmérése szerint a Fidesz támogatottsága már februárban 39 százalék volt. Az MSZP támogatói tábora a teljes lakosság körében decemberben és januárban egyaránt 13 százalék volt, februárban 15 százalékon állt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága 68 százalékon állt, míg a szocialista párté februárban 22 százalék volt.

A Századvég-Forsense februári felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztók esetében az MSZP támogatottsága 26 százalék volt, a Fidesz pedig 64 százalékon állt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását