2024. május 4. - Mónika, Flórián

MSZP-platform a koalícióról

Az MSZP harmadik hullám platformja szerint újra kell tárgyalni a koalíciós szerződést - mondta Mesterházy Attila, platform vezetője szerdán Budapesten; a politikus szerint akár kisebbségi kormányzásra is van lehetőség.
2008. március 26. szerda 20:42 - Hírextra

Szükség van a koalíciós partnerrel való együttműködés újragondolására, ezért a platform felkéri Gyurcsány Ferenc pártelnököt, hogy az SZDSZ tisztújítása után haladéktalanul kezdeményezze a koalíciós szerződés újratárgyalását tartalmi és strukturális szempontból egyaránt - közölte újságírókkal a politikus, az MSZP elnökségének tagja, azt követően a platform a szombati pártértekezletre készülve politikai konzultációt tartott a Politikatörténeti Intézetben.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy támogatják a koalíciós együttműködést, hisznek annak jövőjében, de a jövőt beárnyékolhatja egyik vagy másik fél kompromisszumképtelensége, zsarolása, vagy felelőtlensége. Ez elvezethet oda, hogy adott körülmények között az MSZP számára lesz vállalhatatlan a koalíció - hangoztatta.

Az MTI azon kérdésre, milyen módosításokat képzelnek el a szerződésben, Mesterházy Attila példaként említette azt, hogy a dokumentumban szerepel a magánbefektetőkkel működő egészségbiztosítás, de ha nem valósul meg, akkor nincs értelme, hogy tartalmazza a szerződés.

Ugyancsak példaként említette az adóreformot, mert ha csökken a kormány pénzügyi mozgástere doktriner magatartás lenne ragaszkodni hozzá.

A politikus szerint felvetődhet az is, hogy szükség van-e a kormányban koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárra, hiszen az egyeztetés általában a kormányban, a frakciók vagy a pártok között történik. Utalt az elmúlt hetek eseményeire, amikor Horn Gábor, az ezt a posztot betöltő SZDSZ-es politikus, vulgáris szavakkal illette a miniszterelnököt.

Egy másik kérdésre közölte: "én hiszek abban, hogy van lehetőség a kisebbségi kormányzásra". Ez a lehetőség az SZDSZ-nek is szabadságot adna arra, hogy megválogassa, milyen témakörökben kíván együttműködni a kormánnyal, és az MSZP-nek is lenne lehetősége egy színtiszta szociáldemokrata programra - vélekedett, megjegyezve, hogy más pártoktól is lehet ad hoc ügyekhez támogatást szerezni.

Mesterházy Attila felszólította az SZDSZ-t, hogy tisztújítási kampányában ne azon versengjen, ki tudja jobban megalázni az MSZP-t, mert a koalíció az együttműködés terepe és egyenrangú partnerek között kötetett.

A több mint háromszáz tagot számláló csoportosulás vezetője hozzáfűzte: a platform támogatja a megkezdett reformok végigvitelét, befejezését, de elvárja, hogy azok kivitelezhetőek, működőképesek legyenek, és bírják a társadalom támogatását.

Kérdésre válaszolva az egészségbiztosítás kapcsán azt mondta: olyan megoldást támogatnak, amely lehetővé teszi, hogy magánbefektetők nélkül is működhessen a rendszer. Szimpatikus megoldásnak az MSZP eredeti javaslatát nevezte, amelyben a hét regionális pénztár állami tulajdonban maradna.

Kitért arra, hogy az MSZP alapérték bizottsága elindított egy munkát arról, hogyan lehet megújítani a szociáldemokráciát, és ebbe a gondolkodásba a Harmadik hullám platform is bekapcsolódott.
"Az MSZP-nek le kell térni a harmadik útról, mégpedig balra" - összegezte az MSZP platformjának véleményét. A harmadik utas politika Anthony Giddens brit szociológus nevéhez kötődik, és jelentős szerepe volt a Tony Blair vezette brit Munkáspárt 1990-es évek közepi megújulásában.

Mesterházy Attila szerint a megoldást az jelenti, ha a harmadik utas megoldásokat kombinálják a hagyományos szociáldemokrata politikával. A platform szerint a Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke által meghirdetett új baloldali politika ebbe az irányba indult el, de ki kell egészíteni a biztonság értékével - fűzte hozzá.

Mint mondta, a fogyasztóvédelem mellett szükség van a szakszervezetek megerősítésére is.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását