2024. május 5. - Györgyi

Díjátadó az Építészek Házában

Átadták Az év háza pályázat idei elismeréseit a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) budapesti székházában (Építészek Háza) hétfőn, az építészet világnapján; az épületben négy szakmai kiállítás is nyílt az Építészet hónapja fesztiválhoz kapcsolódva.
2009. október 5. hétfő 16:11 - HírExtra
Mint Kálmán Ernő, a MÉSZ elnöke elmondta, a Nemzetközi Építész Szövetség idei mottójához csatlakozva idei rendezvényeiket "A környezettudatosság a fejekben kezdődik" gondolat köré szervezik. A globális válság fokozottabban veti fel az építészek felelősségét, egyben energiatudatosságra ösztönöz - hangsúlyozta.

A gazdaságosságot figyelembe vevő egyszerűséget, természetességet és tisztaságot értékelte legtöbbre Az év háza pályázat 2009 zsűrije is - árulta el a grémium elnöke, Cságoly Ferenc.

A tíz év szünet után tavaly először átadott elismerést idén Selényi György érdemelte ki egy horányi nyaraló terveivel. Év háza különdíjat kapott Perschka Alfréd budapesti családi üdülőháza, míg Kamarás Bálint és Somosi János dicsérő oklevelet vehettek át.

A díjátadóval egy időben a nyílt meg az Építészek Házának Kós Károly termében a legjobb pályamunkákat bemutató tárlat, amely október 5-ig tekinthető meg. A magyarországi pályázathoz csatlakozik a Visegrádi négyek (V4) családi házait bemutató vándorkiállítás, mely a magyar, lengyel, cseh és szlovák építészek leginnovatívabb lakó- és nyaralóépületeit mutatja be. A szintén a Kós Károly teremben megtekinthető tárlat az év háza-kiállítás anyagával együtt a V4-ek valamennyi tagországában bemutatkozik majd.

Tágabb kitekintést nyújt a régió építészetére a Visegrádi négyek építészete 1990-2008 című angol nyelvű kötet, melyet magyar szerkesztője, Puhl Antal mutatott be. Elmondása szerint a négy országból 18-18 házat felvonultató, angol nyelvű album egy-egy tanulmány keretében a rendszerváltás óta eltelt időszakba ad betekintést az építészet szemszögéből. A kötet anyagából rendezett, hétfőn nyíló kiállítás az Építészek Háza udvarában tekinthető meg.

Hétfőtől látható a Sanghaj központjának városképét meghatározó magyar építész, Hudec László hazai gyökereit bemutató tárlat is, az épület Kupolatermében. Mint Hajba Tamás leköszönő sanghaji magyar főkonzul emlékeztetett, a dinamikusan fejlődő kínai metropolisz ma is saját építészének vallja Hudecet, akinek mintegy 60 épülete található a városban, köztük a sokáig Ázsia legmagasabb toronyházának számító Park Hotel.

Az építészet világnapja alkalmából a MÉSZ 23 Kossuth-, Prima Primissima- és Ybl-díjas építész aláírásával megerősítette 1902-ben kelt alapszabályát, hangsúlyozva egy új építészeti stratégia megalkotásának szükségességét.

Az Építészet hónapja fesztivált az OCTOGON magazin indította útjára 2003-ban azzal a céllal, hogy az Ünnepi Könyvhét, a Magyar Filmszemle, illetve a Fotóhónap mellett az építészetnek is legyen saját ünnepe, rendezvénysorozata. Az esemény célja, hogy közelebb vigye az emberekhez az építészetet, lehetőséget nyújtva párbeszédre, vitákra.

Az eseménysorozat az építészet világnapjához kapcsolódik, amelyet 1986 óta október első hétfőjén ünnepelnek, a településeken élők életviszonyainak javítását szorgalmazó Habitat Világnapon. Az építészet világnapja alkalmából adják át a Pro Architectura-díjakat és a Palóczi Antal-díjakat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását