2024. április 29. - Péter

Főszerepben a fafúvós hangszerek

A fafúvós hangszerek - a fuvola, az oboa, a klarinét, a fagott - és az őket igen gyakran szervesen kiegészítő rézfúvós hangszer, a kürt, nagyjából 250 éve tartoznak a szimfonikus zenekar állandó tagjai közé. Miközben egy ilyen zenekarban a vonós hangszere
2008. március 26. szerda 11:55 - Hírextra
A Hangversenyek fiataloknak című sorozat április 6-i előadásain a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekarának tehetséges, fiatal fúvós művészei egyenként mutatják be hangszereiket, majd két olyan versenymű részleteit játsszák el, amelyekben ezek kiemelt fontosságúak - azaz szóló szerepük van -, és a zenekar kíséri őket. A 18. századi Mozart és a 20. századi Petrovics Emil alkotásait mintegy kétszáz év választja el egymástól. Jól megfigyelhető, hogyan változtak a dallamok, a ritmusok, a harmóniák, más lett a zene hangzása. Nem lett más azonban a művek hatása: mindkét zene szép és élvezhető.

Szünet után egy 19. századi szimfonikus remekmű, Csajkovszkij IV. szimfóniájának két tétele szólal meg. Ebben a lebilincselően izgalmas és szép zenében azt lehet majd megfigyelni, hogy az orosz mester hogyan használja fel a fúvós hangszerek sajátos hangszíneit a zenekar hangzásában.

A zenés ismerkedés háziasszonya Becze Szilvia, maga is elismert oboa-művész, a Művészetek Palotája egyik állandó hangverseny-ismertetője lesz.

2008. április 6., vasárnap 11.00 és 15.00
Hangversenyek fiataloknak
Ismerjük meg közelebbről a fafúvós hangszereket!
A Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar hangversenye
Vezényel: Záborszky Kálmán
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását