2024. április 28. - Valéria

Nincs pénz, nincs erőmű

Még sincs meg a pénze Miskolcnak a helyi hőerőmű megvásárlására, ám a város minden politikai eszközzel meg kívánja akadályozni, hogy magánbefektetők lépjenek az eddigi állami tulajdonos helyébe - írja a Népszabadság.
2008. március 25. kedd 10:51 - Hírextra
Továbbra sem tudni, ki is veheti meg a Miskolci Fűtőerőmű (Mifű) 99,6 százalékos tulajdonrészét. A tulajdonos Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. tavaly év végén állapodott meg az alternatív energiaszolgáltató céggel, az Elmibbel: 4,2 milliárd forintért, valamint a Dunaújvárosi Erőműben meglévő 10 százalékos részesedéséért eladja a 32 ezer távfűtéses lakás hőenergiáját és - fontos "melléktermékként" - a villamos áramot termelő Mifűt. A kisebbségi tulajdonos - a városi vagyonkezelő, a Miskolc Holding Zrt. tulajdonában lévő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. (ez a cég végzi a hő elosztását Miskolcon) - azonban hosszas huzavona után jelezte: élni kíván elővásárlási jogával. Az MVM ezt elfogadta - a szükséges garanciák átmeneti mellőzése mellett (vélhetően a szocialista városvezetés által kiharcolt központi politikai nyomásra). Így a szerződés szerint a Mihő Kft.-nek február közepéig 4,2 milliárd forintos bankgaranciát kellett volna bemutatnia arról, hogy ki tudja fizetni a vételárat.

Ezenkívül át kellett volna vállalnia a fűtőerőmű több mint 10 milliárd forintos beruházási hitelének kezesi szerepét az MVM-től, és le kellett volna tennie a Dunaújvárosi Erőmű 10 százalékát megtestesítő részesedést is. Ebből azonban egyetlen feltétel sem teljesült a megadott határidőre. Így Miskolc a városi lakások fűtésének alacsonyabb díját a fűtőerőmű nyereségének csökkentéséből nem tudja biztosítani, pedig a terv ez volt. A város és az MVM között ugyanis éppen az a vita tárgya, hogy a Mihő nem hajlandó kifizetni azt az árat az erőműnek a meleg vízért és fűtésért, amit a gazdasági minisztérium rendelete szerint kellene. Az MVM éppen azzal indokolta az eladást, hogy nem tud megállapodni a várossal. Az Elmib belépését viszont vélhetően azért nem szívelné a város, mert így ki kellene fizetni a hőenergiáért a rendeletben megszabott árat. (A hivatalos indok szerint a magánbefektető megjelenése az ellátás biztonságát veszélyezteti.) A döntés - ellenzéki és kormánypárti oldalon - ezért az volt: inkább hitelt vesznek fel, megveszik az erőművet. Miskolc város szocialista vezetésű közgyűlése ellenzékével karöltve szavazta meg a fűtőerőmű üzletrészeinek megvásárlását, azonban néhány héttel később a város vezetését már azzal támadták, hogy a hitelfelvételek következtében a város teljesen eladósodik. (Más kérdés: a városi távhődíjakat a városi tulajdonban lévő és most vevőként fellépő Mihő vezetékeinek korszerűsítésével, a szállítási hőveszteség mérséklésével is csökkenteni lehetne, talán még olcsóbban is.)

A Mihő tárgyalásos közbeszerzési eljárást hirdetett 4,2 milliárd forintos hitelfelvételre, amelyre három pénzintézet jelentkezett. A nyertes is megvan - csak a nevét nem hozzák nyilvánosságra. Korózs András, a Mihő Kft. ügyvezetője tudósítónknak elmondta: a hitelt biztosító bank kiválasztásáról szóló döntés - amennyiben a vesztes felek nem támadják meg - szerdán lesz jogerős. Ám - úgy tudjuk - önmagában az is kérdés, hogy a közbeszerzés meghirdetése szabályos volt-e: a hitelösszeg nagysága miatt nem biztos, hogy tárgyalásos eljárást lehetett volna folytatni. Az is kérdés, hogy Miskolcnak van-e módja ekkora hitelállományt felvállalnia. A város mintegy 15 milliárdos adóssága mellé veszi most fel a 100 százalékos tulajdonában álló leánycég a 4,2 milliárdos hitelt, és vállalja át a fűtőerőmű több mint 10 milliárdos kölcsönének kezességét. (Bár még nem tudni, ez utóbbira pontosan miként is kerül sor.) A város éves bevétele - a központi költségvetés normatív, célhoz kötött támogatásaival együtt - nem éri el a 46 milliárd forintot, így az összességében a duplájára, 30 milliárd forintra dagadó hitelállomány már akár működési kockázatot is jelenthet. Korózs András mindenesetre arra a kérdésünkre, hogy a most felvállalt jelentős hitelállomány nem teszi-e drágábbá a miskolci távhő díját, azt válaszolta: azon dolgoznak, hogy ez ne így legyen. Szerinte az üzlethez biztos hátteret jelent a Miskolci Holding Zrt. (amelynek része például a Miskolci Vízművek Kft., a Miskolci Városi Közlekedési Zrt., valamint a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt.) mintegy 20 milliárd forint értékű vagyona, valamint a társaság által megtermelt érték. Ám ha a város - a magyarországi városok között elsőként - az erőműüzletre a jövőben fel is tenné minden vagyonát, akkor is kérdés: egyáltalán vevőnek tekinthető-e még? Az eredeti határidők ugyanis lejártak, az állami tulajdonú MVM térítésmentesen nem adhatja át a városi cégnek a fűtőerőmű üzletrészeit, és nem vállalhat garanciát egy 10 milliárd forintos hitel visszafizetésére, hiszen voltaképp már nem tulajdonos.

Február közepén Miskolc haladékot kért a fizetésre, amit - úgy tudjuk - egy hónappal meghosszabbított az MVM, de az új, március közepi határidőt sem tudta tartani a város. Már az is késői, ha a hitel felvételére kiírt 4,2 milliárd forintos tender érvényes lesz is, és a héten aláírják a megállapodást. Miskolcnak pénzhiánya okán nem sok esélye maradt a Mifű megvételére. Lapzártánkig a - politikailag - szorított helyzetben lévő MVM-től nem kaptunk választ kérdéseinkre, de úgy tudjuk, mára a cég egyeztetést hívott össze az érintett felek részvételével a korábban megkötött szerződés háromoldalú módosítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását