2024. április 19. - Emma

Késhegyen táncol a kormánygarancia - ennyire nagy a baj?

A válság úgy látszik a mutyizásnak is betesz. Az Advertum Kft. 5,2 milliárd forintos hitelére adott kormánygarancia már eddig is számtalan kérdést vetett fel, most lehet, hogy az egész ügy okafogyottá válik.
2009. március 18. szerda 14:29 - HírExtra
A HírExtra többször foglalkozott az Advertum Kft ügyével. Mint ismeretes, az Advertum Kft. azért kapta ezt a hatalmas összeget, hogy rendezze a Magyar Hivatásos Labdarugó Liga 3,1 milliárd forintos tartozását. A fennmaradó pénzt pedig arra, hogy kiépítsen egy országos médiahálózatot. Azaz, egy magáncég az állampolgárok pénzéből 2,1 milliárd forintos hitelgaranciát kapott egy médiabirodalom megteremtésére. Ez számtalan helyen kiverte a biztosítékot. Hozzátehetjük, joggal.

Hiszen milyen alapon épít ki a kormány az adófizetők pénzén egy nyilvánvalóan kormányközeli médiahálózatot? A választ már többen keresték, sokan Veres János pénzügyminisztert vizionálták az egész történet mögé. Mindenesetre a cég, amely ezt a hatalmas összeget elnyerte, messze nem a megfelelő vagyongazdálkodásáról híres. Sőt!

Sok a gubanc

Komolyabb a baj, mint látszik?
A kormány döntése, hogy felülvizsgálják a nagyobb állami garanciavállalásokkal nyújtott hiteleket azt is jelzi, hogy a büdzsé komoly bajba került. Nagyon súlyos és kiélezett pénzügyi helyzetet jelenthet az, mikor egy ország költségvetésének már néhány milliárd visszatartása is számít.
Az Advertum Kft. három rádiót is üzemeltetett Kelet-Magyarországon, melyek mindegyikét be kellett zárni, mert többszörösen nem fizették meg a sugárzási díjat az ORTT felé. Több százmilliós tartozást halmoztak fel. Az érdekes az ügyben, hogy miután a bezárásokról megszülettek az ORTT-ben és a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál a döntések, az Advertum cége a rádiókat működtető MTC Jonatán Kft. nem hagyta abba a sugárzást. A Fővárosi Ítélőtábla döntése után a nyíregyházi adóhoz a rendőrségnek kellett kimennie, hogy lezárják a stúdiót – egészen eddig folyt az adás. Egy ilyen cég kapott tehát adófizetői pénzeket. Ám most úgy tűnik, fordulat állhat be az ügyben.

A gazdasági válság miatt a kormány szerdai ülésén eredetileg felül kívánta vizsgálni azokat az állami garanciavállalásokat, amik esetleg nem olyan fontosak. A kormányülés után budai Bernadett kormányszóvivő a HírExtra kérdésére elmondta, a kormány ez alkalommal még nem tárgyalt erről, az Advertum ügyét a jövő heti kormányülésre halasztották.

Ennek a döntésnek természetesen vannak politikai felhangjai is. Tény, hogy Veres János és köre a kelet-magyarországi régióban különösen erős bázissal és befolyással bír. Nem véletlen tehát, hogy a szintén ebben az országrészben működő Advertum a pénzügyminiszter szíve csücske. A válság azonban átírhatja a szépen kitalált pénzmozgást. Főleg, hogy információink szerint az Advertum ügy támogatása a kormányon belül már annak elfogadásakor is komoly megosztottságot okozott. Így a válság újra kiélezheti az ellentéteket, nem meglepő tehát az egy heti halasztás.

Mi lesz veled, sokmilliárd?

Ha a kabinet úgy dönt, hogy felülvizsgálja az összes nagyobb állami garanciavállalást, akkor az Advertum Kft. felé vállalt 5,2 milliárdos összeg is könnyen veszélybe kerülhet. Ha így történik, akkor a bankok állami garancia nélkül kénytelenek hitelt adni és piaci körülményeket figyelembe véve dönteni a folyósításról. Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy csak annak adnak pénzt, akinél biztosnak látják a visszafizetést. Az említett ügyek miatt azonban az Advertum sorsa könnyen megjósolható: nem lesz épeszű bank, aki egy ilyen cégnek egy árva fillért is ad.

Ez természetszerűleg nem csak a médiabirodalom kiépítésének meghiúsulását, de a profi labdarugó liga adósságának kiegyenlítését is érintheti.

Pikáns részlet, hogy az Advertum időközben gőzerővel kezdte felvásárolni az ország különböző pontjain a rádiós frekvenciákat. Így szerzett Egerben, Szombathelyen és Tatabányán is sávot magának. Ám a Népszabadság információi szerint, ezek teljes vételárát még nem fizette ki.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását