2024. május 3. - Tímea, Irma

Megdöbbentő történelmi felfedezés

Két olasz kutató olyan dokumentumokat talált a londoni Kew Gardens archívumában, amelyek azt látszanak bizonyítani, hogy az 1946. augusztus 16-i vergarollai robbanás nem véletlen szerencsétlenség volt, hanem a második világháború utáni korszak első és leg
2008. március 25. kedd 19:31 - Hírextra
A robbanásban legkevesebb 70 civil halt meg, de egyes adatok több mint 110 áldozatról tesznek említést.

Isztria félszigetén, amelyet akkor már - a brit katonai igazgatás alatt álló Pula kivételével - a jugoszláv hadsereg ellenőrzött, felkapott nyaralóhely volt a Pulához tartozó vergarollai strand. Azon az augusztus 18-án egy, a strand közelében lévő aknaraktár robbant fel. A megtalált dokumentumok szerint a jugoszláv titkos rendőrség, az Ozna keze volt benne, a közvetlen elkövető pedig feltételezhetően egy Giuseppe Kovacic nevű titóista ügynök, akit szemtanúk láttak a helyszínen a robbanás előtt. Róla kiderült, hogy azokban az időkben rendszeresen ingázott szülővárosa, az akkor már Jugoszláviához tartozó Fiume (Rijeka) és az olasz Trieszt között.

A robbanásnak azért is lett olyan sok áldozata, mert aznap nagy érdeklődéssel kísért úszóversenyt rendeztek Vergarolla partjainál. Az iszonyú robbanás után tömegesen menekültek el az olaszok Pulából és környékéről - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását