2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kutyaszánhajtó verseny

A hétvégén rendezik meg Gödöllő Domony-völgyben a Jankovics Attila Kutyaszánhajtó Emlékversenyt, amelyen a hazaiak mellett szlovák, erdélyi és osztrák versenyzők is rajthoz állnak - közölte a szervező Kutyaszánhajtó Sportklub elnöke kedden az MTI-vel.
2008. március 25. kedd 14:35 - Hírextra

Kurucz Ildikó elmondta: nyolc együttesben tömörülnek e különös sportág kedvelői. A sport hazai megalapítója, Jankovics Attila 3 éve hunyt el, neki állít emléket a mostani rendezvény.

A kutyaszánhajtás meglehetősen költséges sportág, egy-egy husky, alaszkai malamut, vagy szamojéd fajtájú eb 1000-1500 euróba (256-384 ezer forint) kerül, rendszerint külföldről szerzik be őket, s egyetlen fedeztetés ára is ezer euró - utalt rá az elnök.

Maga a fémből vagy fából készült, három vagy négykerekű edzőkocsi is legalább 200 ezer forint, s ehhez jön még a speciális kötélzet és hám ára, ami szintén több ezer forintra rúg. Ráadásul, ha hó nem is szükségeltetik a szánhajtáshoz, ám a hideg alapvető feltétel: 15 fok felett ugyanis az ebek nem bírják a futást, mert túlságosan melegük lesz. A fogatok kategóriánként változnak, van 2, 4, 6 és 8, vagy akár ennél nagyobb számú kutya által húzott szán is. Legfontosabb a vezérkutya, amelyik eszesebb a többinél, társai a falkaszellem jegyében követik őt a dimbes-dombos versenypályán.

A mostani, szombat-vasárnap rendezendő verseny színtere a Lázár-lovastanya mellett kialakított pálya, amelynek 4,3 kilométeres hosszán kell végigszáguldaniuk az ebeknek. A leggyorsabbak közülük a 28 kilométer per órás sebességet is elérik, s gazdájuk ilyenkor igencsak büszke rájuk - tette hozzá Kurucz Ildikó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását