2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Elment a mambó atyja

Életének 90. évében, Miamiban elhunyt Israel Cachao López kubai születésű zeneszerző, zenész, akinek a táncoslábú világ a mambót köszönheti. Elsősorban a latin tánczene kiemelkedő egyénisége volt, ám jazz-zenészként is az egyik kiválóbbként emlékeznek rá,
2008. március 25. kedd 07:10 - Hírextra
A hatvanas évek elején az Egyesült Államokba települő Israel "Cachao" López nemrégiben kapott csillagot a hollywoodi Hírességek sétányán, s néhány évvel ezelőtt nyerte legutóbbi Grammy-díját. A legkiemelkedőbb élő kubai zenészlegendaként emlegették a kitűnő bőgőst - hangszere egyik legjobbjának tartották őt a 20. században. A pályájával kapcsolatos számos "leg" közé tartozott, hogy a latin jam session, a descarga mestere volt. A mambót az ötvenes években honosította meg az Egyesült Államokban, ez a zene nagy hatással volt a jazzre és a rock and rollra, majd a salsára is.

Havannában született 1918. szeptember 14-én zenészcsaládban, többen közülük szintén bőgőztek. Tizenéves korában került az Orquesta Filarmónica de La Habana zenészei közé. Ezt a zenekart Herbert von Karajan és Igor Stravinsky is dirigálta vendégként. Fivérével, Orestes Lópezzel együtt zenét, fantasztikus mennyiségű dalt komponáltak együtt - egyes források szerint több százra, talán ezerre tehető közös szerzeményeik száma. A harmincas években az afrikai ritmusokat beépítették a kubai zenébe, megteremtve a későbbi mambó alapját. Mint ő maga is megfogalmazta egy interjújában, "A mambó eredete 1937-ig nyúlik vissza".

Israel "Cachao" López és zenésztársai a jazz szabadságát ültették a kubai népzenébe.
New Yorkban "Cachao" egyike volt a legkeresettebb bőgősöknek.

Életének számos részlete tárul fel Andy Garcia róla készített dokumentumfilmjéből, amely egyúttal fontos adalék a latin zene fejlődéséhez és a forradalom előtti Kuba mindennapjainak történetéhez is. A filmből kiderül, hogy a kubai zenészek atyjukként tisztelték őt.

Israel "Cachao" López több Grammy-díjat nyert pályája során, a legutóbbit néhány évvel ezelőtt vehette át . Nemcsak saját zenéjével, hanem a latin zene fejlődése érdekében kifejtett munkásságáért, a latin zene művelőit segítve érdemelte ki a legrangosabb zenei elismerést.
Zenélt a legnagyobb latin zenészek közül Tito Puentével, Eddie Palmierivel, Tito Rodriguezzel és - mások mellett - sokat köszönhet neki a szintén Amerikában élő kubai énekesnő, Gloria Estefan is.
A korszakos jelentőségű zenész veseelégtelenség következtében halt meg egy miami kórházban - közölték rokonai a család szóvivőjén keresztül. Szinte élete utolsó pillanatáig a színpadon volt, két éve még a Lincoln Centerben ünnepelték és saját zenekarával fellépett a JVC Jazz Festivalon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását