2024. március 29. - Auguszta

Bartókra emlékezünk

Bartók Béla születésének 127. évfordulója alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók-Pásztory-díj kuratóriuma ma délelőtt 11 órakor helyezi el a megemlékezés koszorúját Bartók Béla síremlékénél, a budapesti Farkasréti temetőben.
2008. március 25. kedd 08:17 - Hírextra
A koszorúzás után, huszonnegyedik alkalommal adják át a zeneszerző özvegye, Pásztory Ditta által alapított díjat. Az elismerést az idén Pauk György világhírű, Londonban élő magyar hegedűművész, az Amadinda Ütőegyüttes és Reményi Attila zeneszerző kapja.

Első alkalommal 1984-ben ítélték oda a Bartók-Pásztory díjat, amelyet minden évben Bartók Béla születésnapján, március 25-én osztanak ki. A neves zenei szakemberekből álló kuratórium elnöke mindig a Zeneakadémia aktuális rektora. Az elismerést egy zeneszerző és egy zenei előadóművész kaphatja, a díjazottak között szerepelhetnek zenei együttesek is.

A díjat azoknak a művészeknek adományozzák, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, Bartók Béla szellemiségének megőrzéséhez. Az elmúlt több mint két évtizedben a díjat többek között olyan elismert művészek és zeneszerzők kapták meg, mint Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Kocsis Zoltán, Schiff András és Marton Éva.

A díjátadáson Kelemen Barnabás játszik, aki Pauk György hegedű mesterkurzusának növendéke volt, az Amadinda Ütőegyüttes pedig - a Párizsból hazalátogató Károlyi Katalin közreműködésével - Ligeti György: Síppal, dobbal, nádihegedűvel című darabjából ad elő részletet.

Este a Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad születésnapi koncertet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A hangverseny szólistája ugyancsak Kelemen Barnabás, aki a zeneszerző Hegedűversenyét adja elő. A mű ajánlása Székely Zoltánnak szólt, ő mutatta be Amszterdamban 1939. március 23-án, Willem Mengelberg vezényletével.

Ezután Bartók egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára koncertszerű előadására kerül sor, a herceget Fried Péter, Juditot Wiedemann Bernadett énekli.

A Bartók család utolsó budapesti lakhelyén, a felújított Csalán utcai Bartók Emlékházban Banda Ádám hegedűestje hallható, a fiatal muzsikus a 2007. évi Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny győztese. Bartók 2. rapszódiája mellett Kodály- és Dohnányi-művek is elhangzanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását