2024. április 29. - Péter

Nyugat mesék az MTV-n

Nyugat mesék címmel indít műsorsorozatot a Nyugat című irodalmi folyóirat centenáriuma alkalmából hétfőn a Magyar Televízió (MTV); a sorozat 25 perces epizódjai könnyed stílusban, dramatizált formában, ismert színészek szerepeltetésével mutatják be a lege
2008. február 1. péntek 18:41 - Hírextra

"Folyóiratok naponta születnek, és naponta szűnnek meg. Mi a titka annak, hogy a Nyugat 33 évet élt meg? Hogyan forgathatta fel néhány elszánt fiatalember a 20. század magyar irodalmát? Hétfő esténként minden kiderül a Nyugat mesék epizódjaiból" - írják a "Nyugat 100" évad keretében elinduló új sorozatról.

A közlemény szerint a Nyugat mesékben a legendás folyóirat szerzőit részben úgy ismerheti meg a közönség, ahogy a kortársak láthatták, részben úgy, ahogy ma csodáljuk őket.

A sorozat első, hétfőn este látható epizódjában a lap születését, a Nyugat alapítóit és első szerzőit ismerhetik meg a nézők. Megtudhatják például, miért tartotta a korabeli közönség Ady Endrét a Nyugat alapítójának, és hogyan gyűjtötte a kéziratokat Osvát Ernő, a lap valódi alapító-szerkesztője.
A századelőt idéző, ám kortárs ritmusú és képi világú tévéjátékból kiderül, hogyan élt és alkotott Ady és Osvát mellett Fenyő Miksa vagy éppen Szabolcska Mihály. Életre kelnek a századelős, megsárgult fotók, mai színészek - többek közt Kamarás Iván, Hámori Gabriella, Fenyő Iván és Szervét Tibor - próbálnak "fogást találni" a Nyugat táborának különös figuráin - olvasható a műsorról szóló összegzésben.

Egy héttel később, a február 11-én sugárzott adásban irodalmi férfiideálokat keresnek a Nyugat mesék alkotói, 18-án a szerzők konyhájába lesnek be, 25-én pedig a szívükbe. Mit jelentett a "kis irodalmi felvágott", és kik voltak a Nyugat szerelmes asszonyai? - az MTV ajánlója szerint a Nyugat mesékből ezt is megtudhatják az érdeklődők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását