2024. május 14. - Bonifác

A tehetség a legjobb befektetés

Kollégiumot szeretne létrehozni Budapesten a Csányi Alapítvány a tehetséggondozó programjában résztvevő gyermekeknek - jelentette be Csányi Sándor, az alapítvány létrehozója a Marczibányi-téri Művelődési Házban tartott Tehetség Napja rendezvényen.
2008. március 25. kedd 16:40 - Hírextra
A Tehetséges Magyarországért Alapítvány két éve kezdeményezte, hogy március 25-én, Bartók Béla születésnapján ünnepeljék a Tehetség Napját. Az eseményen idén a Csányi Alapítvány is részt vett. A program az alapítvány által támogatott 84 fiatalnak a tehetség témáját érzékeltető műsorával kezdődött, ezt követően a fiatalok a Káva Kulturális Műhely foglalkozásán vettek részt.

A gyermekek műsora után tartott sajtótájékoztatón jelentette be Csányi Sándor, hogy két hónapon belül 30 gyermekkel bővül a támogatottak köre, továbbá hogy az alapítvány kuratóriuma úgy döntött: létrehoz egy kollégiumot Budapesten a tehetséggondozó programban résztvevő diákoknak. A tervek szerint ez 2011 elejére készül el. Szólt Csányi arról is, hogy az alapítvány országos hálózattá szeretne bővülni, így még több hátrányos helyzetű, de tehetséges fiatalnak tud majd támogatást nyújtani.

A tervek megvalósításához jelentős anyagi forrásra lesz szükség, ezért az alapítvány munkájának támogatásaként számítanak a személyi jövedelemadókból felajánlott 1 százalékokra is - fűzte hozzá.

Az eseményen részt vett a Csányi Alapítvány több kuratóriumi tagja, köztük Csányi Erika, a kuratórium elnöke, Demján Sándor üzletember, Pataki Ágnes producer, John Charody üzletember, Csermely Péter, a Magyar Tehetségsegítő Tanács elnöke.

Csermely Péter hangsúlyozta: nincs egyedül a Csányi Alapítvány, több mint 600 olyan civil szervezet tevékenykedik Magyarországon, amely valamilyen módon a tehetséges fiatalokat támogatja. A cél az, hogy egységes hálózatot alkossanak.

Demján Sándor üzletember 200 millió forinttal támogatta a Csányi Alapítvány munkáját. A Demján Sándor Alapítvány is segíti a fiatalokat. Rászorultság alapján hatezer gyermeket és mintegy 2500 egyetemistát támogat.

Demján Sándor az ünnepségen résztvevő gyermekeknek azt tanácsolta: ha szeretnék kibontakoztatni tehetségüket, akkor ne nézzenek tévét, viszont olvassanak sokat, logikai játékokkal - például kártyával, sakkal - fejlesszék képességeiket és azt a tantárgyat tanulják különösképpen, amelyet szeretnek.

A Csányi Alapítványt 2005-ben egymilliárd forinttal magánvagyonából alapította Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója azzal a céllal, hogy támogassa a valamilyen oknál fogva hátrányos helyzetű, de tehetséges gyermekeket.

Az alapítvány tehetséggondozó programja egyedülállónak számít Magyarországon, mert a gyermekek támogatása 10 éves kortól kezdődik, és a különböző életszakaszokban más-más módon és eszközökkel folytatódik egészen addig, míg felnőttként dolgozni nem kezdenek.

Az alapítvány első Közösségi Háza 2006. március 9-én nyitotta meg kapuit Jászberényben, ekkor indult el az első tehetséggondozó csoport, majd 2007. márciusában felavatták a kaposvári házat is. Jelenleg 84 tanuló vesz részt az alapítvány tehetséggondozó csoportjaiban, a két említett központ mellett Nagybajomban és Pécsett is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását