2024. május 5. - Györgyi

Kevesebb tömény és több pezsgő fogy

A legnagyobb magyar bor- és pezsgőforgalmazó cég felmérése szerint 26-27 millió palack pezsgőt isznak meg évente a magyarok, a forgalom egyik csúcsa újabban húsvétra esik. Régebben több tömény fogyott ilyenkor, most viszont a legnagyobb tavaszi ünnepen is
2008. március 24. hétfő 17:02 - Hírextra
Régebben több tömény fogyott ilyenkor, most viszont a legnagyobb tavaszi ünnepen is kedvelt a pezsgő, jóllehet, évente összességében 10-15 százalékkal kevesebb fogy belőle, mint 4-5 esztendővel ezelőtt - állapították meg a Varga Pincészet szakemberei.

Az olcsó importpezsgők nem véletlenül kerülnek olyan kevésbe: többségük alkoholtartalma alig 10 százalék, míg a hazai készítésűeké 12-13 százalék. Ez is az oka annak, hogy megtorpant az importpezsgők keresettsége - a másik, hogy egyre jobbak a magyar borok és a magyarok ünnepi alkalmakra jó minőségű hazai borral koccintanak.

Érdekes megállapításra jutottak a forgalmazók: a fogyasztók sokkal jobban szeretik száraz megjelöléssel fogyasztani az édes borokat és a pezsgőket.

Magyarországon még mindig az édes pezsgők a legnépszerűbbek - ez a fogyasztás 70 százalékát teszi ki. 2002-ben az uniós szabályozás átvétele miatt megszűnt a pezsgőknél a félédes besorolás, ez utóbbiakat ma félszárazként kell megjelölni. Míg külföldön a száraz pezsgő a legdivatosabb, addig ez Magyarországon még nem jellemző.

Sokan nincsenek vele tisztában, milyen ételekhez és alkalmakra illik pezsgőt inni. Az pedig végképp nem közismert, hogy ki találta fel a pezsgőt és körülbelül mikor - olvasható a hírlevélben.

Dom Pérignon (1639-1715) apátsági pincemester egy véletlennek köszönhetően találta fel a pezsgőt. Üvegpalackokba töltötte a még nem teljesen kierjedt bort és lezárta parafadugóval. "Néhány hónap múlva, amikor kibontott egyet a karácsonyi vacsorához, meglepve tapasztalta, hogy a szájában buborékok pattannak szét. A csillagokat iszom! - kiáltott fel a pincemester" - emlékeztet a kezdetekre a pincészet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását