2024. március 29. - Auguszta

A minisztérium szerint vége a parlagfű-szezonnak

Véget ért az idei parlagfű-szezon, a parlagfű virágzása és pollenszórása befejeződött - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.
2016. november 15. kedd 11:05 - HírExtra
 
Az illetékes hatóságok idén a november eleji adatok alapján országszerte 1749 parlagfű foltot derítettek fel, ennek a nagysága 3358 hektár, a legnagyobb fertőzött terület Pest és Somogy megyékben volt. Közölték, a végleges adatokat a hatósági ügyek lezárását követően teszik közzé.

A korábbi éveknek megfelelően július elsejével indult a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzése. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.



A november 10-i adatok szerint több mint 99 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.
A közlemény kiemeli: a parlagfű-mentesítés a földtulajdonosok és földhasználók feladata, de az allergiások, asztmások életminőségének javítása érdekében a kormány ebben az évben is kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, az egészségmegőrzésre.

Megelőzés

A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a hatósági munka mellett a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés. Kiemelten fontosnak nevezték, hogy minél többen felismerjék az allergén növényt, és a parlagfű elleni hatékony védekezés módszereit, ezért a kormány nagy hangsúlyt fektet a képzésekre. Ennek érdekében 2016-ban a Növényorvosi Kamara a Magyar Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködve aktívan részt vesz a polgárőrök szakmai képzésében.

A "Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért" programban a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Növényorvosi Kamara is együttműködő partnerként vesz részt a parlagfű elleni küzdelemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását