2024. május 3. - Tímea, Irma

Amiről Sztálin csak álmodhatott...

Joszif Sztálinnak nem sikerült megvalósítania, 2010-re azonban megépülhet az orosz állami temető, amelyben a jövőben talán egymás mellett nyugszik majd Lenin, Sztálin és Vlagyimir Putyin leköszönő orosz elnök.
2008. március 23. vasárnap 08:04 - Hírextra
Az orosz főváros eldugott északkeleti részében már dolgoznak a bulldózerek, elkezdődött a szövetségi katonai temető építése, amelyet tervezői az orosz Arlingtonnak szánnak.

A tervek szerint 2010-re készülhet el a díszes temető, amely a legambiciózusabb építészeti vállalkozás a Szovjetunió 1991-es széthullása óta, és sokak szerint híven kifejezi a Putyin-éra szellemiségét. A korszak hivatalosan az államfő május 7-i távozásával lezárul, ám az exelnök egy ideig minden bizonnyal az ország legbefolyásosabb politikusa marad, még ha be is kell érnie a miniszterelnöki székkel.

A temető méretében és stílusában egyaránt a szovjet korszakot idézi: 132 hektáron terül majd el, obeliszkek és aranyszobrok emlékeztetnek a dicsőséges orosz múltra, a munkások hősiességét pedig frízek hirdetik.

Érdekesség, hogy a Szovjetunió összeomlása után nem sokkal egy építészcsoport már felvetette a katonai temető gondolatát, a megvalósítás azonban sokkal kevésbé lett volna grandiózus. Borisz Jelcin nem tartott igényt a tervre, Vlagyimir Putyin idején pedig alaposan átformálták az elképzelést.

A projekt főépítésze, Szergej Gorjev elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben Joszif Sztálint itt temetik újra, és talán Lenint is ebben a temetőben helyezik végső nyugalomra. Vlagyimir Putyin pedig szinte egész biztosan a panteonba kerül.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását