2024. március 29. - Auguszta

40 000 mohamedán papot képeznek át

A szélsőséges iszlám tanok elleni küzdelem jegyében átképeznek negyvenezer mohamedán papot Szaúd-Arábiában. A terv részleteiről a befolyásos as-Sark al-Auszat című szaúd-arábiai napilap számolt be pénteken.
2008. március 22. szombat 07:24 - Hírextra

Az elképzelés része a sivatagi királyság uralkodója által néhány éve indított szélesebb körű programnak, hogy bátorítsák a mérsékletességet és a toleranciát a szaúd-arábiai társadalmon belül.
Az imámok "továbbképzését" a vallásügyi minisztérium és a nemzeti párbeszéd céljára alapított központ végzi majd. Ez utóbbit öt évvel ezelőtt alapították, hogy terjesszék az iszlám hagyományok mérsékelt értelmezését.

A szaúdi társadalomban egyre nagyobb az aggodalom, hogy a biztonsági intézkedések egymagukban nem elegendőek az iszlám szélsőségesség jelentette veszélyek leküzdésére.
A szaúd-arábiai imámokat már jó ideje azzal vádolják, hogy gyűlöletet szítanak a nem muzulmánokkal szemben, illetve arra buzdítják a fiatalokat, vegyenek részt az iszlám szent háborújában.

Az elmúlt években mintegy ezer imámot bocsátottak el a szolgálatból. Az uralkodó család - leginkább Washington részéről - egyre nagyobb nyomást alá került, hogy változtassa meg a vallásoktatást szolgáló segédanyagokat és fogja rövidebb pórázra a szélsőséges papokat.

A BBC internetes honlapján megírta, hogy a terv bírálói kételkednek abban, hogy a kezdeményezés eredményes lesz, mert a szaúd-arábiai nagyhatalmú, ultrakonzervatív egyházi testület továbbra is hatalmas befolyást gyakorol a társadalomra.

Hatása erejét bizonyítja, hogy a múlt héten egy befolyásos imám két liberális író lefejezésére szólított fel, mert megkérdőjelezte azt az ortodox muzulmám nézetet, amely szerint a mohamedánok nem hagyhatják el vallásukat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását