2024. július 24. - Kinga, Kincső

Milliárdos ingatlanpanama

Egy olaszországi ingatlanvásárlás során elkövetett egymilliárd forintos csalást leplezett le a magyar rendőrség; a nyomozók gyors intézkedésének köszönhetően az elcsalt pénzt még időben, hiánytalanul zár alá tudták venni - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda
2008. március 21. péntek 08:23 - Hírextra
Rigó Attila elmondta, hogy még 2006-ban egy amerikai off-shore cég adás-vételi szerződést kötött egy olasz vevővel egy Milánó melletti gyártelepről. Abban állapodtak meg, hogy a 27 millió eurós vételárat részletekben fizetik ki és a folyósításba egy magyarországi gazdasági társaságot is közbeiktatnak. Erre a rendőrszázados szerint azért volt szükség, mert Olaszországban jogszabály rendelkezik arról, hogy minden, az Amerikai Egyesült Államokba irányuló nagyobb utalást az olasz hatóságok befagyasztanak, és az összeget visszatartják mindaddig, amíg az üzleti hátteret nem tisztázzák.

A vételár első részletét 2007 júniusában utalta át a vevő az ügyletbe beiktatott magyarországi tanácsadó cégnek. A Magyarországon bejegyzett cég olasz tulajdonosai azonban a több mint hárommillió eurót (akkori árfolyamon 937 millió forintot) nem az eladónak, hanem a Seychelle-szigeteki off-shore cégük magyarországi bankszámlájára utalták tovább. Innen másnap részben az off-shore cég Seychelle-szigeteki számlájára, részben egy panamai céghez utalták volna tovább a pénzt, de ezt már nem tudták megtenni, mert a rendőrség zároltatta a számlát.
Az ügyben azt követően indult nyomozás, hogy a vevő előbb Magyarországon, majd Olaszországban is feljelentést tett, amiért az általa utalt pénz annak ellenére nem érkezett meg az eladóhoz, hogy az utalási formáról szerződést is kötöttek a közbeiktatott magyar céggel. Habár a pénz jelenleg is zár alatt van, a vételárat időközben a vevő kiegyenlítette. A vevővel párhuzamosan a bank is bejelentést tett a rendőrségnek az általuk is gyanúsnak vélt ügyletről.

A rendőrök aznap délután zároltatták a magyarországi bankszámlát, amikor arra a magyar cég olasz tulajdonosai révén a pénz rákerült.

Az ügyben a rendőrök különösen jelentős értékű csalás miatt indítottak eljárást és a közbeiktatott magyarországi cég két olasz tulajdonosát ki is hallgatták gyanúsítottként. Rigó Attila tájékoztatása szerint a két olasz állampolgár főleg Magyarországon és Romániában létesített tanácsadó cégeket, és folyamatosan utaztak hazájuk és e két ország között. Egyikük ellen Olaszországban jelenleg is több eljárás van folyamatban kisebb összegű csalások miatt - tette hozzá.

A nyomozók a sértett félre és az ügy körülményeire tekintettel azt javasolták az ügyészségnek, hogy a büntetőeljárást adják át az olasz hatóságoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását