2024. május 3. - Tímea, Irma

200 millió ember ünnepe

Világszerte megünnepelték csütörtökön a francia nyelv és kultúra napját a frankofónok, akiknek tábora az öt kontinensen meghaladja a 200 millió főt. Idén különösen sokan emelték fel a szavukat annak megakadályozása érdekében, hogy az angol nyelv "gyarmato
2008. március 21. péntek 06:50 - Hírextra

A frankofónia csütörtöki világnapja a csúcspontja volt a két hete tartó különböző rendezvényeknek. A Moliere nyelvén beszélők táborát 200 milliósra becsülik, de az is figyelemre méltó adat, hogy a Frankofónia Nemzetközi Szervezetéhez (OIF) csatlakozott országok teljes lakossága 803 millió fő.
Párizsban Abdou Diouf, az OIF főtitkára arra hívta fel a frankofónokat, hogy fordítsanak nagy figyelmet, szellemi és anyagi erőforrásokat a digitális szektorra, és elítélte annak "angol gyarmatosítását". Alain Joyandet, a francia kormánynak a frankofóniával foglalkozó új államtitkára a digitális szektort, az internetet egyenesen a frankofónia "új csapásmérő erejének" minősítette. A frankofón országok őszi québeci csúcsértekezletére, ígérte, elkészül a frankofónia új internetes fájlkereső motorja, amelyet a Google portál francia megfelelőjének szánnak.

"Ne tagadjuk, szükségállapotban vagyunk: a világ egyensúlya megköveteli a többnyelvűséget, márpedig ez nincs garantálva" - figyelmeztetett az államtitkár.

A frankofónia ünnepe alkalmából világszerte rendezvények sokaságára került sor. A párizsi egyetemi városban 140 nemzet 10 ezer képviselője vett részt egy fogalmazási versenyben, amelynek során tíz megadott francia szó felhasználásával kellett történetet írni. A közép-franciaországi Lyonban megnyílt a Frankofónia Háza - az első a maga nemében.

A 400 éve alapított kanadai Québec már március 7-én megkezdte a frankofónia ünneplését, a programok egy hónapig tartanak. A franciaajkú tartomány rádiója a francia szótárnak québeci kifejezésekkel való kiegészítésére hirdetett versenyt.

Belgiumban a frankofónia és a képregény közös ünnepét rendezték meg. Kapcsolódva a québeci rendezvényekhez, Tintin Québecben volt a brüsszeli Francia Ház rendezvényének címe.
Magyarországon idén nyolcadik alkalommal rendeztek két héten át frankofón fesztivált, amely bemutatta a francia nyelvet használó országok kulturális sokszínűségét a hangköltészettől a képregényig. Budapest mellett Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden is voltak rendezvények - koncertek, kiállítások, irodalmi programok, gasztronómiai bemutatók, mozimaraton és számos más érdekes program várta a közönséget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását