2024. április 28. - Valéria

Tovább olvad az Északi-sark

A tavaly nyári rekordolvadás után részben állt csak helyre az Északi-sark jégtakarója, mert a kiterjedése ugyan nem lett számottevően kisebb, de a vastagsága aggasztóan csökkent - hívták fel a figyelmet a NASA űrszondái szolgáltatta adatok alapján amerika
2008. március 20. csütörtök 07:56 - Hírextra

Az Arktiszon a legfontosabb az úgynevezett örökjég, amely átvészeli a nyarat, és ennek olvadása az eddigi legnagyobb. Az 1980-as évekhez képest, az Északi-sark örökjegének több mint felét elvesztette.

A legmasszívabb örökjég hat éves vagy öregebb, és ennek a háromnegyede veszett el a kutatók szerint, akik rámutattak, hogy a lényeg az, ami a felszín alatt történik.

Az Északi-sark a megfigyelések szerint már három évtizede zsugorodik, s a tudósok egybehangzó véleménye az, hogy ennek oka a főként emberiség okozta globális felmelegedés.

Az Északi-sark olvadása ugyan nem okoz tengerszint-emelkedést, mint a gleccsereké Grönlandon vagy az Antarktiszon, de hozzájárul a globális felmelegedéshez, mivel a napsugarakat visszaverő fehér jeget a nap hőjét elnyelő sötét tengervíz váltja fel.

A kutatók a műholdak adatai alapján az Antarktisz állapotát is felmérték, de ezt nem találták olyan aggasztónak, bár erőteljes melegedést állapítottak meg.

Az Arktisz és az Antarktisz fő különbsége, hogy míg az előbbi szárazföld övezte tenger, az utóbbi tenger övezte földrész.

Az Északi-sarkot a Föld jégsapkájaként is emlegetik, amely alapvető szerepet játszik a Föld éghajlati egyensúlyának fenntartásában, és hatása rendkívül összetett módon az egész bolygóra kiterjed.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását