2024. április 23. - Béla

Az MTA-nak fontos Kolozsvár

Az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottsága (KAB) különleges helyet foglal el az Akadémia szervezetében, hiszen egyszerre szolgálja a romániai magyar közösség tudományos törekvéseit, s a magyar-román tudományos kapcsolatok fejlesztését.
2008. június 17. kedd 16:10 - Hírextra

Ismertetése szerint a KAB létrehozásáról, amely immár önálló jogi személyként bejegyzett szervezet, 2006. október 30-i rendkívüli közgyűlésén döntött a Magyar Tudományos Akadémia. Ez volt az MTA öt magyarországi - debreceni, miskolci, pécsi, szegedi és veszprémi - mellett az első határon túli területi bizottsága.

Pálinkás József kitért arra is, hogy az MTA második határon túli területi bizottságát Pozsonyban kívánja létrehozni, bár itt még nem kezdődött meg a szervezőmunka.

"Ehhez le kell folytatni a megbeszéléseket egyrészt az MTA pozsonyi külső tagjaival, s természetesen tárgyalnunk kell a szlovák féllel is. Meg kell keresnünk e kérdésben a Szlovák Tudományos Akadémiát, másrészt a szlovák kormányt, hiszen egy szuverén ország területén hozzuk létre a Magyar Tudományos Akadémiához tartozó szervezetet. A Kolozsvári Akadémiai Bizottság is a román jog szerint bejegyzett egyesület, nyilván a pozsonyit is a szlovák jog szerint bejegyzett egyesület formájában, jogilag korrekt módon kívánjuk létrehozni" - sorolta a feladatokat az MTA elnöke.

Mint Pálinkás József kifejtette, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság mostani ülésén az eddigi szervezési munkáról számol be Péntek János, a KAB elnöke, de szó esik a tanácskozáson szakbizottságok létrehozásáról, tervezett konferenciák megrendezéséről.
"Az Akadémia elnökétől természetesen azt várják, hogy a Kolozsvári Akadémiai Bizottság működését és finanszírozását beillessze a magyar területi bizottságok rendjébe. Ezt beszéljük meg ezen az ülésen" - mondta.

Tájékoztatása szerint kolozsvári tartózkodása során szerdán megnyitja a kincses városban rendezett nemzetközi atomfizikai konferenciát. A tanácskozást, amely a töltéshordozó részecskék és elektromágneses tér által az atomokban és molekulákban indukált elemi folyamatokról szól, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem az MTA debreceni Atommagkutató Intézetével (ATOMKI) együttműködve szervezte.

"Az Elemi Folyamatok Atomi Rendszerekben" (Conference on Elementary Processes in Atomic Systems/CEPAS) című konferencia a negyedik az adott tematikájú rendezvények sorában.
Az elsőt 2000-ben tartották Ungváron, a továbbiakban Gdansk (2002), majd Miskolc (2005) volt a tanácskozás házigazdája, most pedig Kolozsvár ad otthont a rendezvénynek. "Mintegy 100 atomfizikus vesz részt, az európai országokon kívül az Egyesült Államokból, Kanadából, Argentínából, Japánból érkeznek résztvevők. Magyarországot húsz atomfizikus képviseli" - mondta.
Pálinkás József találkozik Ionel Haiduckal, a Román Tudományos Akadémia kolozsvári születésű elnökével is, akit a tavalyi közgyűlésen választottak az MTA tiszteleti tagjává.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását