2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nagydíj a "százdolláros" laptopnak

A fejlődő országokban tanulók igényeire szabott, kurblizással feltölthető laptop nyerte el a Brit Insurance biztosítótársaság formatervezői nagydíját. Yves Béhar, a laptop tervezője a londoni Dizájnmúzeumban vette át a díjat.
2008. március 20. csütörtök 07:35 - Hírextra

Az elismerés - mint mondta - a "hab a tortán" a Minden Gyereknek Laptopot (OLPC) program számára, amely Deyan Sudjic, a múzeum igazgatójának szavai szerint "nemes kezdeményezés egy gonosz világban."

Az OLPC 2005-ben indult, célja, hogy a harmadik világ gyermekei is korszerű számítógéphez juthassanak. A készüléket a világhírű Massachusetts Institute of Technology (MIT) amerikai kutatóegyetemen fejlesztették. Energiaigénye 90 százalékkal kisebb a standard laptopokénál és kézi erővel (kurblizással) vagy napenergiával is feltölthető. A zöld-fehér masina vízálló, 50 Celsius fokos melegben sem mondja fel a szolgálatot és a képernyője erős napfényben is jól olvasható.

Az idén először kiosztott Brit Insurance Design Award nyertesét az utóbbi 12 hónap több mint 100 formatervezői produktuma közül választották ki. A jelölteket hét csoportba sorolták, a kategóriánkénti eredményt a múlt héten hozták nyilvánosságra. A legjobb építészeti dizájn például a Madárfészeknek becézett új pekingi olimpiai stadion, a közlekedés kategória nyertese pedig egy gyermek-kerekesszék, amelynek méretét aszerint lehet állítani, hogy hol tart a gyerekek a növésben.

A hét első közül került ki a fődíjas, az úgynevezett százdolláros laptop. "A gyerekek vágyainak és igényeinek megfelelő készüléket akartunk fejleszteni, amely olcsó és energiatakarékos is egyben és fordulatot hoz a számítógép-dizájnban" - mondta Yves Béhar. A tervező hangsúlyozta: egyetlen újítást sem védettek le, semmi akadálya, hogy az alacsony fogyasztású, olcsó modellek a nyugati piacon is megjelenjenek.

A gép előállítási költsége a tervezettnél némileg magasabb, 180 dollár (30 ezer forint). Tavaly novemberben jelent meg, azóta nagyjából 600 ezer talált gazdára Perutól Etiópián át Mongóliáig - áll a londoni The Guardian honlapján megjelent beszámolóban.

A Dizájnmúzeum a Brit Insurance Design Award egész mezőnyét bemutató kiállítást rendezett. A tárlat április 27-ig látható. További információ a www.designmuseum.org honlapon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását