2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Maradjon a postaláda! Unokáink sem fogják látni...

Miért kell lecserélni a régi, hagyományos, jól bevált piros postaládákat - amelyek a városkép részei - és felszerelni helyettük új, jellegtelen bádogládákat? Több helyütt feltette már ezt a kérdést Ráday Mihály városvédő, tévés műsorvezető és Saly Noémi m
2008. március 20. csütörtök 15:52 - Hírextra
A Podmaniczky Páholyt alapító budapesti civil szervezetek az ellen tiltakoznak, hogy a Magyar Posta Zrt. - "a postaliberalizáció előtt három évvel - lecseréli a főváros és az egész ország míves kivitelű, esztétikai értéket képviselő és kifogástalanul működő jellegzetes postaládáit."
A cserét részben az indokolja, hogy az A4-es borítékok összehajtogatás nélküli befogadására nem alkalmas a régi láda.

Csakhogy amúgy is csökken a levélforgalom, e-mail-eket küldenek manapság az emberek és az A4-es borítékok többségét postán adják fel - mondta az MTI munkatársának Saly Noémi.
A másik indok, hogy a mozgásukban korlátozottak nem tudnak hozzáférni a ládákhoz.
"Akkor lejjebb kell szerelni a régi postaládákat, nem pedig lecserélni, 1,6 milliárd forintért. És mit kezdenek 13 500 darab lecserélt, régi postaládával?" - kérdezték a városvédők.

Azt is bírálták a demonstráción, hogy "az új láda egy lényegesen leegyszerűsített bádogdoboz".
A postaládák ürítése egy magyar fejlesztésű módszer szerint történt 100 évig, méghozzá úgy, hogy a postai küldemények biztonságosan és akadálytalanul, emberi kéz érintése nélkül hulljanak a zsákba.

Az új postaládák ürítése a homlokzati lemezen vágott, kulccsal zárható ajtó megnyitásával történik. A postás a továbbiakban majd kulccsal nyitja ki a levélszekrényt és kézzel szedi ki a leveleket.
A régi postaládák "koszosak, össze vannak firkálgatva és ragasztgatva. Nem lehet kétséges, hogy a lemosatásuk, esetleg újrazománcoztatásuk olcsóbb lehetne, mintha kicserélik mind" - áll a tiltakozók által az MTI-nek átnyújtott háttéranyagban.

Az eseményen megjelent egy mozgássérült hölgy is, aki azt mondta, hogy nem a postaláda formájától függ, hogy tudják-e használni azt, hanem hogy milyen magasra van felerősítve. Akad olyan település, ahol már felszerelték az új ládákat, de ugyanolyan magasra, mint a régieket, tehát ezzel nem nyertek a mozgásukban akadályozottak - hangoztatták a tiltakozók.

Az új ládákat már legyártatták és részben fel is szerelték. A csere 1,6 milliárd forintba kerül.
"A jogszabály, amely a postaládákra vonatkozott, megváltozott. Az új jogszabály érvényesítése érdekében a Magyar Posta Zrt.-nek újfajta postaládákat kell felszerelnie. Ezért kellett kiírni közbeszerzési pályázatot az újfajta postaládák legyártatására" - tájékoztatta az MTI-t Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását