2024. március 29. - Auguszta

Felelevenítik a hagyományokat

Húsvéti Fesztiválra várják az érdeklődőket a világörökség részét képező Hollókőn vasárnap és hétfőn. Felelevenítik a hagyományokat, lesz kútvizes locsolkodás, táncház, és a látogatók megismerkedhetnek a tojásdíszítés, a csipkeverés vagy a vesszőfonás fort
2008. március 20. csütörtök 18:38 - Hírextra

A közalapítvány 1996 óta minden évben várja a látogatókat a Húsvéti Fesztiválra, több mint tízezren keresik fel ilyenkor a Nógrád megyei falut - mondta Sztrémi Zsuzsanna.

A rendezvény hagyományosan ünnepi misével kezdődik vasárnap, amelyet az egésznapos folklórprogramok, kézműves- és gasztronómiai bemutatók követnek. A látogatók megismerkedhetnek a papírmerítés, kékfestés, vesszőfonás, csipkeverés, szalmafonás és a tojásdíszítés titkaival. A falu közepén felállított színpadon néptáncegyüttesek, népdalénekesek, mesemondók szórakoztatják a közönséget. Mindkét napon folyamatos program lesz a húsvéti kútvízzel történő locsolkodás az ófalu területén, vasárnap este táncház várja a vendégeket a Nógrád Táncegyüttessel és a Dobroda zenekarral, a hétfői nap végén újra a táncosok szórakoztatják a közönséget a Dűvő zenekarral együtt.
Sztrémi Zsuzsanna ismertette: a hollókői lakosok életében a húsvét az egyik legnagyobb vallási ünnep, a falu lakossága mindmáig törekszik arra, hogy megőrizze és átörökítse a múltbéli húsvéti szokásokat.

A hamvazószerdával kezdődő nagyböjt hetén az asszonyok takarítottak, meszeltek, ünnepi új öltözékeket varrtak, csütörtökön körbejárták a határszéli kereszteket. Pénteken sötét ruhát öltöttek, nagyszombat volt a feltámadás és a VII. századtól élő hagyomány, a tűzszentelés napja. Húsvét vasárnapján a kismise előtt szenteltették meg az ételt, a fonott kalácsot, a főtt tojást és a sonkát. Otthon a házigazda mindenkinek adott egy darabot a megszentelt tojásból azzal, hogy ha eltévednek, emlékezzenek arra, kivel ették meg a húsvéti tojást, s akkor megtalálják a helyes utat.

A tojások festését az esti litánia után kezdték el, a tojásokat színes kreppbe tekerték, hagymahéjjal leforrázták, és tintaceruza belével befestették.

Hollókőn ma is él a kútvízzel való locsolkodás szokása, a legények délután csapatokban járják végig a lányos házakat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását