2024. május 6. - Ivett, Frida

Esélyegyenlőség Charta 2008

Az értelmi fogyatékos emberek esélyegyenlőségének megteremtését, társadalmi befogadásuk erősítését szorgalmazza az Esélyegyenlőség Charta 2008, amelyet az Önérvényesítés Együtt - Közösen című hároméves uniós foglalkoztatási program zárókonferenciáján hozt
2008. március 20. csütörtök 16:54 - Hírextra
Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) által kezdeményezett charta támogatására és aláírására felkérik a magyar közélet közismert személyiségeit, a magyar állampolgárokat.

Az első aláíró Schubert Éva színművész volt, aki március eleje óta az értelmi fogyatékossággal élők jószolgálati nagykövete.

A dokumentum deklarálja, hogy a csatlakozók hisznek az értelmi fogyatékossággal élő embertársaink jogainak egyenlőségében, amely megilleti őket az élet minden területén, támogatja őket az önálló életvezetéshez, munkához és jövedelemhez való jogukban.

A nyilatkozat felhívja a magyar törvényalkotókat és törvényalkalmazókat, a munkaadókat, valamennyi társadalmi és gazdasági szervezetet, a médiát, hogy segítsenek megteremteni az értelmi fogyatékosok számára az őket megillető jogokat, azok érvényesítését.

"Mi mindannyian hisszük, hogy összefogással kell azonos esélyeket teremteni az értelmi fogyatékos emberek társadalmi befogadásához" - olvasható a chartában.

Az Önérvényesítés Együtt - Közösen programot három éve indították a magyar kormány és az Európai Szociális Alap támogatásával, azzal a céllal, hogy értelmi fogyatékosok számára megkönnyítsék a munka világába való bekapcsolódást - mondta el az MTI-nek Kovács Melinda az ÉFOÉSZ ügyvezető igazgatója.

Rámutatott, hogy a társadalom úgy tekint az értelmi fogyatékosokra, hogy ők mindenképpen mások gondoskodására szorulnak, esetleg monoton, fizikai munka elvégzésére képesek. "Mi, akik velük dolgozunk, látjuk, hogy az ő képességeik is fejleszthetőek, képesek más munkák elvégzésére is" - hangsúlyozta Kovács Melinda.

A három év során bebizonyosodott, hogy megfelelő képzéssel az értelmi fogyatékosok irodai munkák végzésére alkalmasak, ami felkeltette több munkaadó érdeklődését is, jelezték, hogy szívesen alkalmaznák őket - számolt be az ügyvezető igazgató.

A program során szerzett tapasztalatokat, kidolgozott módszereket több kiadványban, tankönyvekben, DVD-n hozzáférhetővé teszik minden érdeklődő számára, hogy az alkalmazott módszereket mások is tudják alkalmazni, azok minél szélesebb körben terjedjenek - mondta el Kovács Melinda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását