2024. május 3. - Tímea, Irma

Budapest - Vita a színházak finanszírozásáról

Nem fogadta el a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága csütörtökön Horváth Csaba főpolgármester-helyettes azon előterjesztését, amelyben a képviselők szerint gyakorlatilag szembeállította az önkormányzati színházakat az alternatív, valamint a független
2008. március 20. csütörtök 16:50 - Hírextra
A politikusok tájékoztatása szerint a főpolgármester-helyettesnek átdolgozásra visszaadott anyag egyebek közt azt tartalmazza, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő színházak egy előadásra fordított költsége átlagosan 2,4 millió forint, s ez kilencszer több, mint az alternatív és független színházak 266 ezer forintos költsége.

Rögzíti az anyag azt is, hogy 2006-ban a 14 fővárosi önkormányzati színházban 4.648 előadás volt, ami csak 400-zal több az 55 alternatív színház előadásainál, és 250-el több, mint a becsült összes budapesti független színház előadása. Az önkormányzat által fenntartott színházakban egyébként az egy fizető nézőre jutó átlagos működési támogatás 2006-ban 4.590 forint volt. Az alternatív színházaknál ez az arányszám átlagosan 2.264 forint. Megállapítja az anyag azt is, hogy az azonos profilú, például csak a gyermekeknek játszó önkormányzati bábszínház 10,5-ször több támogatást, 5.910 forintot kap egy nézőre, mint a független Holdvilág Kamaraszínház, amelynél 565 forint ez az összeg.

A rossz következtetésekre alkalmas megállapításokat törölni kellene az anyagból - jegyezte meg Gy. Németh Erzsébet (MSZP) alelnök. Csomós Miklós (Fidesz) alelnök pedig leszögezte, hogy elfogadhatatlan a kulturális élet szereplőinek, az önkormányzati, az alternatív és a piaci alapon működő intézményeknek a szembeállítása.

Nehezményezte a fideszes politikus azt is, hogy Horváth Csaba visszavonta a kulturális kht.-k, köztük a Mikroszkóp közszolgáltatási szerződését. Emiatt nem volt mód arra, hogy foglalkozzanak a Mikroszkóp ügyvezetőjével összefüggő kérdésekkel - jegyezte meg.

A politikus közölte, hogy szavazategyenlőség miatt nem került napirendre az a javaslata, hogy a kulturális bizottság szólítsa fel lemondásra Sas József igazgatót, akit első fokon adócsalás miatt elítélt a bíróság. Gy. Németh Erzsébet hangsúlyozta, hogy a jogerős bírósági ítéletig nincs az ügyben tennivalója az önkormányzatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását