2024. május 17. - Paszkál

Vita a fegyverviselésről

Csaknem hetven év óta először folyt vita amerikai legfelsőbb bíróság előtt a fegyverviselési jogról, miután Washington városa eddig a fórumig ment el azzal az igényével, hogy tiltsák be a kézifegyverek - pisztoly, revolver - birtoklását.
2008. március 19. szerda 21:27 - Hírextra

A kilenc bíróból álló legfelsőbb bíróság döntése csak júniusban várható, de évtizedek óta először fejtették ki a taláros testület előtt érveiket a két tábor hívei. Előzőleg Washington döntését, amely tiltotta volna a kézifegyverek birtoklását, alkotmányellenesnek minősítette egy alacsonyabb szintű joghatóság.

"Mennyiben lenne ésszerű a fegyverviselés teljes tilalma?" - tette fel a kérdést John Roberts bíró, aki párhuzamként azt is megkérdezte, vajon "lehetséges lenne-e a sajtó- és a kifejezési szabadságot biztosító előírások ellenére engedélyezni az újságok betiltását?".

Ezzel szemben az egyik legliberálisabbnak ismert bíró, Stephen Breyer a vita során a bűnözési és a gyilkossági statisztika adataira hivatkozott, amelyekkel Washington városi vezetése előzőleg a fegyverviselés tilalmát indokolta. Ő visszájára fordította bírótársa kérdését: "Miert ne lenne ésszerű a lőfegyverek betiltása?" - fordult társaihoz.

Hasonlóképpen megosztott volt a Legfelső Bíróság előtt kedden összegyűlt tömeg - több százan a tilalom mellett, ugyanannyian ellene érveltek.

Bármiként is dönt majd a taláros testület ebben az amerikai identitást mélyen érintő kérdésben, állásfoglalása nagyban befolyásolni fogja más nagyvárosok, így Chicago és New York fegyverviselési szabályozását.

A kérdés kulcsa az amerikai alkotmány 2. módosítása, amely leszögezi, hogy mivel egy szabad állam biztonságának fenntartásához szükséges a jól szervezett polgárőrség, a fegyverek tartására és hordására vonatkozó jog nem csorbítható. Ez a formula amerikaiak milliói, így a befolyásos NBA fegyverlobbi szemében azt jelenti, hogy minden állampolgárnak joga van lőfegyver birtoklására és viselésére.

Ezzel szemben Adrian Fenty, Washington fiatal polgármestere kedden leszögezte: "Még több fegyver Washingtonban még több bűncselekményhez vezet majd. Mindent megteszünk álláspontunk (a szabad fegyverviselés betiltása) sikerre juttatásáért."

2006-ban az 580 ezer lakosú Washingtonban 169 gyilkosságot követtek el, közülük 137-et lőfegyverrel.

Az amerikai legfelsőbb bíróság soha nem foglalt állást ebben a kérdésben, mindig az államokra bízta a fegyverviselési jog szabályozását. Az alsóbb fokú bíróságok megosztottak a 2-es számú módosítás értelmezésében, egyesek közülük kollektív jognak, mások egyéni jognak tekintik.

1976 óta Washington, amely minden amerikai államtól független önálló közigazgatási egység, tiltja a kézifegyverek birtoklását - bár engedélyezi, hogy polgára otthonában puskát vagy karabélyt tartson, feltéve, hogy azt másoktól elzárva és töltetlenül tárolja.

2003-ban Dick Heller, a város egyik "kényes" negyedének lakója bírósághoz fordult, mert úgy értékelte, hogy a fegyverviselési tilalom sérti alkotmányos jogát arra hogy fegyvert birtokoljon. Első fokon keresetét elutasították, másodfokon azonban megnyerte a pert. Washington városa azonban a legfelsőbb bíróság elé vitte az ügyet.

A keddi ülés után Heller kijelentette: "Amikor az önvédelmi jogot lábbal tiporják, az alkotmányjogi kérdés". A washingtoni rendőrkapitány, Cathy Lanier asszony, aki a polgármesterrel egyetértésben támogatja a fegyverviselés betiltását a városban, másfelől közelítette meg a kérdést: "Amikor beléptem a törvényszékre, leadtam a fegyveremet. Ezzel nincs semmi baj, ez nagyon ésszerűnek tűnt számomra."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását