2024. március 29. - Auguszta

Ukrajna megtagadja tehetségeit

Hiába nyerik sorra az ukrajnai és nemzetközi matematikai diákolimpiákat és érnek el fiatalon kiemelkedő tudományos eredményeket a kijevi Leader Líceum növendékei, mégsem lehetnek "próféták a saját hazájukban", mert a tudásukat leginkább külföldön értékeli
2008. március 19. szerda 13:24 - Hírextra

 Az Ukrán főváros Kijev-Pecserszk kerületében található líceum diákjai az idén két korcsoportban is megnyerték Szentpéterváron a Moszkvai Lomonoszov Egyetem által szervezett nemzetközi matematikai diákversenyt, amelyen közel 80 csapat vett részt Oroszországból, Ukrajnából és Kazahsztánból. A tanintézet diákjai a korábbi években is taroltak ezen a versenyen - nyilatkozta Dmitrij Kravcsenko igazgató a kijevi Fakti napilap szerdai számának.

A tanintézet-vezető azt is elmondta, hogy a Leader diákjai nemcsak matematikából jeleskednek, sorra nyerik a diákolimpiákat Ukrajnában kémiából, fizikából, biológiából, de még történelemből is. A líceum sikereinek titkát az igazgató abban látja, hogy megfelelő feltételeket teremtettek a tehetséges diákok kiválogatásához és tehetségük kibontakoztatásához.

Ezt a célt szolgálja az iskola kiváló felszereltsége: minden osztályban számítógépek, interaktív táblák vannak, sőt a betegség miatt otthon tartózkodó diák videokonferencia keretében bekapcsolódhat akár a laboratóriumi munkák végzésébe is.

Büszkeséggel említette Kravcsenko, hogy már eddig is nagyon sok kiválóságot adtak a tudománynak. Például a 2000-ben érettségizett Makszim Fedorcsuk, aki egy évvel korábban a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia abszolút győztese lett, kijevi, bostoni és harvardi egyetemi tanulmányokat követően 25 évesen professzorként tanít a New York-i Columbia Egyetemen. Az elitlíceum egy másik végzőse Galina Dobrovolszkaja a múlt évben elnyerte az USA legjobb női matematikusa címet.

Anton Millet volt gimnazista, aki megoldott egy olyan matematikai feladatot, amelyet 30 évig megoldhatatlannak véltek, jelenleg a németországi Max Planck Intézetben dolgozik.

A nemzetközi sikerek ellenére a líceum igazgatója nem boldog, mert míg a Leader végzőseit tárt karokkal fogadják az USA-ban, Németországban, Franciaországban és másutt, addig hazájuk nem tart igényt a tudásukra. Ugyanakkor reménykedik abban, hogy - mint mondt - eljön az az idő, amikor Ukrajnában is értékelni fogják a tudást és tehetséget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását