2024. április 29. - Péter

MSZP igen Koszovóra

A Magyar Szocialista Párt egyetért Koszovó függetlenségének elismerésével és a diplomáciai kapcsolatok felvételével.Ezzel szoros összefüggésben Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak megerősítésére, szélesítésére szólítja fel a kormányt.
2008. március 19. szerda 13:21 - Hírextra

Ezzel szoros összefüggésben Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak megerősítésére, szélesítésére szólítja fel a kormányt a politikai, gazdasági és civil kapcsolatok valamennyi területén

Kevés olyan nemzete van a térségnek, amelynek tagjai oly pontosan értenék a szerbek mostani érzéseit Koszovó kiválása miatt, mint a magyar. Ugyanakkor éppen a magyarság az, amely saját tapasztalataiból tanulta meg és tanulja ma is, hogy a történelmi sebekre, a nemzeti traumaként megélt változásokra csak az európai integráció, az Európai Unióhoz, majd a schengeni térséghez való csatlakozás jelenthet valódi és tartós megoldást a térség minden nemzete számára.
Hiszünk abban, hogy ez a jövő Szerbia és Koszovó számára is.

Magyarország, az Európai Unió teljes jogú és egyenrangú tagjaként minden korábbinál érdemibb segítséget, hatékonyabb partnerséget tud nyújtani az integráció eddigi köreiből még kimaradt közép- és délkelet-európai országoknak, így Szerbiának is annak érdekében, hogy a csatlakozásra irányuló erőfeszítései mielőbb eredményesek legyenek.

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja Koszovó függetlenségének elismerése napján mindezért arra szólítja fel a Magyar Köztársaság kormányát, hogy a szerb-magyar bilaterális kapcsolatok minden részére kiterjedően vizsgálja felül a korábbi gyakorlatot és minden, Magyarország rendelkezésére álló lehetőséget kihasználva fonja szorosabbra az együttműködést a két ország között, fejlessze a szerb-magyar kapcsolatokat, és tegye még hatékonyabbá Szerbia integrációs törekvéseinek magyar támogatását!

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja továbbá felkéri a Magyar Köztársaság kormányát, hogy  nemzetközi kapcsolatainak építése során az EU, a NATO, ET illetve az ENSZ és a többi nemzetközi szervezet tagjaként következetesen, kezdeményező és konstruktív módon törekedjen érvényesíteni a fenti célokat a közép-, illetve délkelet-európai nemzetek és országok, így Szerbia vonatkozásában is.

Koszovó függetlenségének elismerése napján, a szerb-magyar kapcsolatok fejlesztése érdekében a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja az érintett magyarországi régiók és önkormányzatok vezetőit is felkéri, hogy saját lehetőségeikhez mérten kezdeményező és konstruktív módon járuljanak hozzá a határ menti térségek közvetlen gazdasági, politikai és egyéb kapcsolatai fejlesztéséhez.

A Magyar Szocialista Párt azt vallja, hogy Közép-, illetve Délkelet–Európa nemzeteit és országait sok évszázados közös múltjuk számtalan szállal fűzi egymáshoz, és mindebben az egymás országaiban élő nemzeti kisebbségi közösségek megkülönböztetett szereppel bírnak.

A szocialisták képviselőcsoportja ezért külön is szorgalmazza a Magyarországon élő szerb, illetve a Szerbiában élő magyar közösség biztonságos és békés gyarapodását, valamint identitásuk megőrzését ösztönző és támogató, nemzeti, kulturális örökségük gyarapítását lehetővé tevő bilaterális együttműködések fejlesztését.

Mindezen felül pedig a frakció felkéri a magyarországi szerb és a vajdasági magyar közösségek vezetőit is, hogy nemzeteik és szülőföldjük közös hasznára minden lehetséges módon járuljanak hozzá e kapcsolatok erősítéséhez.


Mesterházy Attila
                             az MSZP frakcióvezető-helyettese

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását