2024. április 20. - Tivadar

Húsvétkor lesz népszerű Csehország

Mintegy 230-250 ezer külföldi turistát várnak a húsvéti ünnepeken Csehországba. Ez 8-10 százalékkal több, mint a tavalyi húsvétkor - közölte szerdán Prágában Tomio Okamura, a cseh utazási irodák szövetségének szóvivője.
2008. március 19. szerda 14:26 - Hírextra

A külföldi turisták egyharmada - elsősorban a katolikus olaszok és a spanyolok - Prágába látogat. "A spanyolok és az olaszok hagyományos látogatóink húsvétkor. Többnyire szervezett csoportokról van szó, amelyek előre lefoglalják szálláshelyüket, emlékhelyeket látogatnak, szentmiséken vesznek részt és felkeresik a helyi húsvéti vásárokat" - nyilatkozta újságíróknak Tomás Brejcha, a Cedok utazási iroda marketing igazgatója.

Nagy számban érkeznek Csehországba németek, osztrákok és lengyelek is, de ők elsősorban a hegyvidéki üdülőközpontokat látogatják. "Minden jel szerint az idén nagyon jók lesznek a síelési feltételek a hegyekben, így nagy forgalomra lehet számítani" - fejtette ki Jaromír Beránek, a turizmussal foglakozó Mag Consulting elemző csoport főnöke.

Folyamatosan emelkedik a nagyon fizetőképes orosz turisták száma is; kedvező, hogy a pravoszláv húsvét az idén későbbre esik, mint a katolikus - magyarázta Jaromír Berának.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy Prágában és a kedvelt turistaközpontokban ezekben a napokban ismét számos szolgáltatás megdrágulásával lehet számolni. "Tavaly húsvétkor a kimutatások szerint mintegy 25 százalékkal ugrott meg az árszint. Az idén is drágulásra kell számítani, de enyhébb mértékben. Az évközben megerősödött korona már maga is megdrágította a csehországi utazásokat" - mutatott rá az elemző. A húsvéti és a karácsonyi ünnepek idején a cseh turistaközpontokban a napi bevételek átlagban 25-50 százalékkal emelkednek.

A cseh utazási irodák szövetségének felmérése szerint a külföldi turisták az idén a nem egész egy húsvéti hét alatt mintegy ötmilliárd koronát költenek el Csehországban. Tavaly a cseh idegenforgalmi bevételek meghaladták a 130 milliárd koronát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását