2024. április 29. - Péter

Harminc napon belül döntenek a polgármester ügyében

Az SZDSZ fegyelmi bizottsága harminc napon belül dönt Drávapiski szabad demokrata polgármestere, Mali Zoltán ügyében, akinek fegyelmi tárgyalását kedden tartották Pécsett.
2008. március 19. szerda 08:02 - Hírextra

"A háromtagú bizottság lefolytatta az eljárást és a párt alapszabálya értelmében harminc napon belül hoz határozatot. Ez lehet felmentés vagy elmarasztalás, ez az utóbbi esetben az SZDSZ-ből való kizárás is" - mondta el Horváth László, a grémium elnöke a tárgyalást követően.

Az eljárás ideje alatt Mali Zoltán tizennégy szimpatizánsa tüntetett a tárgyalásnak helyet adó pécsi SZDSZ-iroda előtt. A demonstrálók gyertyákat gyújtottak, sípoltak, fütyültek, tapsoltak és a "Hajrá Mali!", "Gyertek ki!", "Kóka takarodj!" jelszavakat skandálták. Egyikük egy hatalmas árpádsávos zászlót lengetett, egy másik tüntető pedig többször dörömbölt az iroda bejárati ajtaján.

Mali Zoltán újságírókkal azt közölte: "koncepciós eljárás, falusi ördögűzés folyik ellene", ezért kérte a bizottságot, függesszék fel az eljárást az SZDSZ-elnökválasztással kapcsolatos rendőrségi vizsgálat lezárásáig.

A polgármester az épületből kilépve arról tájékoztatta az őt éltető társaság tagjait, hogy nem zárták ki a pártból, egyébként is olyan ember jelentette fel, akinek "nem számít a szava", majd megjegyezte, "Kóka János csalással lett az SZDSZ elnöke".

Mali Zoltán ellen egy SZDSZ-tag kezdeményezett fegyelmi eljárást a közelmúltban. A polgármester internetes naplójában olvasható dokumentum szerint azért, mert "a párt népszavazási kampányával szemben a három igen mellett folytatott széles körben agitációt, folyamatosan és nyilvánosan tesz az SZDSZ elveivel és etikai normáival szemben ellentétes kijelentéseket".

Ezen kívül "a párton belül folyó vizsgálat eredményének bevárása nélkül büntető-feljelentést tett a 2007-es tisztújító küldöttgyűléssel kapcsolatban és petíciót juttatott el az ügyvivői testülethez, amelyben Kóka János lemondását követelte".

Drávapiski polgármestere tavaly januárban vált ismertté azzal, hogy toborzása nyomán három hónap alatt mintegy hétszázzal bővült az SZDSZ tagjainak száma Dél-Baranyában.

Mali Zoltán egy hónappal később lemondott párttagságáról, miután a Magyar Nemzet megírta: a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 2006 őszén pénzbüntetésre ítélte, amiért fiatalkorú társával együtt egy gyermelyi vendéglátóhelyen kávéfőzőt, fémtermoszt, s egyebek mellett csokoládét lopott, majd kifosztotta a játékgépet és az üzlet kasszáját.

"Ezúton kívánom bejelenteni, hogy SZDSZ-tagságomról lemondok. Elnézést kérek, hogy az ellenem folyó eljárásról nem tájékoztattam önöket, de nem tartottam olyan jelentőségű ügynek, amivel kellemetlen helyzetbe hozhatom a pártot" - írta Mali Zoltán az SZDSZ baranyai választmányához írt lemondó levelében. Hozzátette: továbbra is polgármester marad, ezért tiszteletdíjat nem vesz fel, s folytatja munkáját települése és a térség jövője érdekében.

A politikus 2007 végén újra belépett a pártba. Az év novemberében felgyalogolt Drávapiskiből Budapestre, tiltakozásul amiatt, hogy a dél-baranyai község nem kapott támogatást a vakok és gyengénlátók rehabilitációs központjának tervezett megvalósításához. Ez ügyben a fővárosban megbeszélést folytatott Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszterrel.

Mali Zoltán a közelmúltban a sajtóban úgy nyilatkozott, hogy megfelelő támogatottsággal indulna az SZDSZ elnöki posztjáért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását