2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Mumin-könyvek

A Mumin-völgy lakóinak életét bemutató könyvsorozathoz kapcsolódóan pályázatot hirdet 3-8. osztályos gyerekeknek a köteteket gondozó Napkút Kiadó - jelentették be a könyves műhely munkatársai kedden Budapesten.
2008. március 18. kedd 16:09 - Hírextra

A kiadó meseírás, rajz és előadás kategóriában, három korosztályban hirdette meg a Finnországban élt svéd írónő, Tove Jansson világszerte különösen népszerű mesekönyveihez kapcsolódó pályázatot.

A Mumin-család mellett Motyó, Vándor, Mók, Cókmók, valamint a Böngészek és Hattivattik mindennapjait bemutató nyolcrészes sorozatból 2006 óta négy kötetet adott ki a Napkút Kiadó, de a többi négy is hamarosan napvilágot lát. Az első négy kötethez kapcsolódó pályázatra május 10-éig várják a fiatal olvasók jelentkezését.

Kirsi Rantala, a finn nagykövetség kulturális titkára a kötetek finnországi kultuszáról szólva kiemelte: gyakorlatilag nincs olyan felnőtt és gyerek, aki ne ismerné az 1945-től íródott meséket és szereplőiket.

A Mumin-völgy a mindenkinek fontos biztonságot nyújtja lakói számára, mégis izgalmakat is rejt, a történetek pedig minden korosztálynak szólnak - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a sorozat még Japánban is igen ismert.

Az írónő által illusztrált kötetek főszereplői se nem állatok, se nem emberek, de a bumfordi alakok tele vannak szerethető emberi tulajdonságokkal - mondta a leginkább a Micimackóhoz hasonlítható történetekről szólva.

A Mumin-völgy lakóiról tévésorozat, opera és képregény is született, 1987 óta Mumin-múzeum és -élménypark is működik Finnországban.

Vukovári Panna, a kötetek fordítója kiemelte, hogy a történet főszereplői, az izgalmas kalandokból a biztonságot és melegséget adó otthonba, és a finom lekvárokkal teli kamrákba hazaérkező kis hősök olyan világot teremtenek, amelybe bármelyik olvasó szívesen beköltözne.

Hozzátette, hogy a kreativitásra ösztönző pályázattal arra késztetik a 3. és 8. osztály közötti gyerekeket, hogy továbbgondolják az írónő által teremtett világot.

Ismertetése szerint az indulókat kategóriánként három díjjal - köztük pénzjutalommal és Mumin-ereklyéket tartalmazó ajándékcsomaggal - jutalmazzák, és egy olyan fődíjat is terveznek, amely akár a finnországi Mumin-világba is elrepítheti a kreatív meserajongót.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását