2024. április 28. - Valéria

Mindenki láthatja a legnagyobb Gömböcöt

Elkészült a különleges magyar találmány, a világ matematikai köztudatába 2007-ben berobbant Gömböc eddigi legnagyobb változata, amely keddtől egy évig tekinthető meg a Művészetek Palotájában, majd a Ludwig Múzeumba kerül.
2008. március 18. kedd 16:06 - Hírextra

A Gömböc jelentősége a Rubik kockáéhoz mérhető. Nemzetközi tudományos szaklapok, egyetemek, konferenciák foglalkoztak vele, a Harvard Egyetemen már a tananyag része, előadásokat tartottak róla a Cambridge-i és a Princetoni Egyetemen, a New York Times pedig a 2007-es évben a világ 70 legérdekesebb találmánya közé választotta.

A feltalálók kivételes szellemi teljesítményét nagyra értékelve a Concorde Alapkezelő Zrt. úgy döntött, hogy támogatja egy minden eddiginél nagyobb Gömböc elkészítését. A feltalálók és a támogató célja, hogy a különleges test ne csak külföldön, hanem Magyarországon is bekerüljön a köztudatba.

A feltalálók, Domokos Gábor és Várkonyi Péter a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai, a ma élő egyik legnagyobb matematikus, Vlagyimir Igorevics Arnold által 1995-ben felvetett elméleti kérdést válaszolták meg a Gömböccel. Ez az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van.

Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. A Gömböc a Mathematical Intelligence szakfolyóirat címlapján debütált 2006-ban, ahol utoljára 1979-ben szerepelt magyar találmány, a Rubik kocka.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását