2024. május 9. - Gergely

Hol van Oszama? - Filmen is keresik

Morgan Spurlock, a Super Size Me rendezője egy Oszama Bin Laden után kutató újabb dokumentumfilmmel tért vissza idén a Sundance Filmfesztiválra. Where In The World Is Osama Bin Laden? (Hol a csodában van Oszama bin Laden?) - a beszédes cím azonnal elárulj
2008. január 25. péntek 15:37 - Hírextra
Spurlock szeret utánajárni a dolgoknak, a saját bőrén megtapasztalni azt, ami foglalkoztatja. A Super Size Me című filmben a gyorséttermek kínálata és az amerikai lakosság elhízása közötti összefüggést kereste, most pedig az iszlám terrorizmus leleplezését tűzte zászlajára.

Az okot mindjárt a film elején el is magyarázza: hamarosan megszületik első gyermeke, ezért mielőtt megérkezne, még meg kell tudnia, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni számára ezt a világot. S ki ma Amerikában az egyes számú közellenség? Hát Oszama bin Laden. Őt kell megkeresni, tehát nyakába veszi a világot, s meg sem áll, egészen Afganisztánig.

Spurlock dokumentumfilmje a fesztiválpremier után megjelent értékelések szerint az alkotótól megszokott hatásvadász módszerekkel operál, ahol tud, egyszerűsít, az "unalmasabb" tényeket, adatokat, magyarázatokat animációba sűríti, hogy pörgőbb, közérthetőbb maradjon a produkció. A nyitányként látható bin Laden-es animácós betétet, amelyen a terrorista vezér egy divatos számra rappel, Spurlock közel-keleti "tényfeltáró" tanulmányútjának - közel ezer órányi digitális kamerával felvett nyersanyagából összerakott - kalandokban és humorban sem szűkölködő rezüméje követi.

A vállalkozó szellemű filmes persze nem találta meg, akit keresett, talált viszont más tanulságot, amit meg is oszt a közönséggel: a Közel-Kelet és a muzulmán világ sok szempontból azonos értékeket vall a nyugati világgal. - "Éldegélünk a saját világunkban valamilyen módon, és nem látunk túl a határainkon. Szerintem a legnagyobb dolog, ami történhet, ha egy kicsit átérezzük a közös világ eszméjét" - nyilatkozta a Sundance-en.

Spurlock ezt a munkáját fiának, Lakennek ajánlotta, akinek születését a Laden-hajsza után hazatérve, szintén megörökítette a film végén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását