2024. április 29. - Péter

Mefontolásra kérték kérték a Kanadába készülő romákat

Megfontoltságra és az utazás előtti tájékozódásra kérték a Kanadába készülő romákat a kanadai nagykövetség és a Külügyminisztérium munkatársai kedden Mohácson.
2008. március 18. kedd 21:37 - Hírextra

"Örömmel látjuk azokat, akik látogatóba vagy tanulni jönnek hat hónapra Kanadába. De a bevándorlás szándékával érkezőknek vízumra van szükségük, melynek hiányában visszafordítják őket. Ha pedig nem léphetnek be az országba, túl hosszú utat tettek meg ahhoz, hogy a következő géppel vissza is menjenek" - mondta a kanadai nagykövetség bevándorlási osztályának tanácsosa egy, a Mohácson és környékén élő roma kisebbség tájékoztatására szervezett fórumon.

A rendezvényen megjelent gyér közönség, összesen nyolc roma előtt Carol Turner hangsúlyozta: a magyar állampolgárok március elsejétől vízummentesen utazhatnak Kanadába, de aki ott szeretne letelepedni vagy munkát vállalni, jobban teszi, ha tájékozódik a feltételekről és előbb a követséghez fordul, mert az engedélyek kiadásának szempontjai és az ahhoz kötődő kérdések a tengerentúlon is ugyanazok lesznek.

"Ne higgye el senki, hogy Kanadában csomagban árulják a bevándorlási engedélyeket. Felénk egyébként is úgy tartják: ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy elhiggyük, valószínűleg nem igaz" - mondta a tanácsos.

Carol Turner közölte: számokat nem mondhat, de március elseje óta több magyar állampolgárt utasítottak ki, akik csak állították, hogy látogatóként jöttek Kanadába, pedig valójában letelepedési szándékkal érkeztek. Ők már vissza is tértek Magyarországra.

Beszámolt arról, hogy Kanadába tavaly rekordszámban, mintegy félmillióan érkeztek bevándorlóként, s a felüknek volt bevándorlási vízuma. Ezen engedélyek 80 százalékát a világ különböző kanadai követségein állították ki, ami azt jelenti, "mintegy negyedmillió ember megdolgozott ezért a papírért, kivárta azt, így kapott belépést az országba".

Az egyik résztvevő a roma közösség nevében azt kérte a tanácsostól, fogadják szívesen a romákat, akik dolgozni szeretnének náluk, hogy eltarthassák magukat és családjukat.

Helyes Imre, a Külügyminisztérium munkatársa azt mondta, hogy a tárca nem tud olyan eszközöket adni a romák kezébe, amelyekkel sorsuk jobbra fordulna. A minisztérium feladata a tájékoztatásra terjed ki, mellyel ahhoz járulhatnak hozzá, hogy a romák felelős döntést hozhassanak az esetleges kiutazással kapcsolatban.

Kovács István, a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke azt közölte: ő arra biztatja a romákat, ha tehetik, próbáljanak szerencsét külföldön, mert "ami itthon van, az semmivel sem kecsegtet". Ráadásul fenyegetettséget éreznek a Magyar Gárda részéről.

Szólt arról, hogy a napokban valakitől ezer forintot és egy levelet kapott lezárt borítékban. A levélben az állt, hogy "utazzon Kanadába, vigye a többi romát is, de a legjobb, ha visszamennek az őshazába, Indiába".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását