2024. április 23. - Béla

Tőkés: Összefogás kell

Hatékonyabbak lehetnek a magyar autonómiatörekvések a régióban, ha összefognak a kárpát-medencei magyar szervezetek - mondta Tőkés László, a Kárpát-medencei Autonómia Tanács alapítója kedden az MTI-nek.
2008. március 18. kedd 21:45 - Hírextra

Akkor van igazán esélyünk a korlátozott önrendelkezés elérésére, ha össze tudjuk fogni az erőnket. Itt a magyarországiak támogatására is gondolok - hangsúlyozta Tőkés László erdélyi református püspök, európai parlamenti (EP) képviselő a Kárpát-medencei Autonómia Tanács szerdai budapesti ülése előtt.

Tőkés László kiemelte: ha közös nemzeti ügyként, nem pedig egyik vagy másik kisebbség egyedi kérdéseként képviselik az autonómiát, akkor javulnak az érdekérvényesítési lehetőségek. Hozzátette azonban, hogy nem lehet univerzális, minden szomszédos országban használható magyar autonómia-modellt kidolgozni; mindegyik magyar közösségnek magának kell kialkudnia a többségi nemzettel a legmegfelelőbb önrendelkezési formát.

Kitért arra, hogy EP-képviselőként feladatának tekinti a határon túli magyarság autonómiatörekvéseinek nemzetközi elősegítését.

A 2004-ben alapított Kárpát-medencei Autonómia Tanács szerdán Budapesten tart megbeszélést. A tanácskozáson részt vesznek a kárpát-medencei magyar szervezetek képviselői, köztük Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke és Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Az ülésen ott lesz Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke.

A megbeszélésen a tervek szerint szó lesz a kárpát-medencei magyarság autonómia-törekvéseiről, valamint az autonómia ügyének európai érvényesítéséről és képviseletéről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását