2024. április 24. - György

"Jólét" a minisztériumban

Mintegy 450 ezer koronát azaz nagyjából ötmillió forintot költött el egy állítólagos hétvégi értekezleten februárban a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium alig három tucatnyi magas rangú hivatalnoka.
2008. március 18. kedd 12:28 - Hírextra

A dél-morvaországi Jihlava melletti Rancírovban lévő Vivaldi luxusszállót a péntektől vasárnapig tartó hétvégi értekezletre bérelte ki a tárca, de a 35 hivatalnok alig öt órán át foglalkozott szakmai kérdésekkel. Az idő döntő részét szórakozással, játékokkal és mulatozással töltötték.

A Mladá Fronta Dnes című napilap, amely elsőként adott hírt a botrányról, például azt írja, hogy a hivatalnokok terepjárókat próbáltak ki, festékgolyókkal lövöldöztek egymásra, s kirándultak a közeli Rostejn várába, ahol rögtönzött harci várjátékot rendeztek a maguk számára.

"Petr Necas munkaügyi és népjóléti miniszter nem tudott az akcióról. Miután tudomására jutott az ügy, azonnal vizsgálatot rendelt el, hogyan történhetett meg a dolog, illetve hogy mi is történt valójában" - mondta újságíróknak Jirí Sezemsky, a tárca szóvivője.

A majdnem félmillió koronás számla nagyobbik részét a tárca az Európai Szociális Alapból, míg a kisebbik részét állami forrásokból fizette ki a helyszínen. Petr Necas számára rendkívül kínos az ügy, mert a polgári demokrata miniszter az idén jelentősen korlátozta a szociális kiadásokat és több esetben is hangsúlyozta: a megszorításokat saját magánál és az általa vezetett tárcánál kezdte el.
A négycsillagos Vivaldi szálló a régió egyik legfényűzőbbnek tartott szálláshelye. Környékén számos idegenforgalmi látványosság és szórakozási lehetőség van.

A minisztérium először azzal próbált védekezni, hogy a hasonló közös hétvégi akciók a tárca vezető szintű apparátusának kölcsönös jobb megismerését és közeledését szolgálják, ami hozzájárulhat a hatékonyabb munkához. Miután azonban kiderült, hogy a hivatalnokok a hétvégén gyakorlatilag semmit sem csináltak, csak szórakoztak, a miniszter elrendelte az ügy kivizsgálását azon a címen, hogy "hatékony volt-e a tárca pénzének a felhasználása".

"Egy minisztérium nem magáncég. Egy ilyen típusú hivatalnoki akciónak is megvannak a maga szabályai, s a tárcának mindezzel el kell számolnia. Lehetetlen vizet prédikálni és közben bort inni" - jegyezte meg a Tyden című hetilap.

A munkaügyi és népjóléti minisztérium hivatalnokai számára az idei első félévben még egy hasonló hétvégét tervezett. Jirí Sezemsky szóvivő ezzel kapcsolatban biztosította a közvéleményt, hogy ezúttal a költségek arányosak lesznek a rendezvény jellegével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását