2024. április 26. - Ervin

Veszélyes robotok

Az egyre önállóbb működésre képes robotok fokozódó alkalmazása a fegyveres konfliktusokban jogsértések forrásává válhat és előbb-utóbb oda fog vezetni, hogy ezek az eszközök terroristacsoportok kezébe kerülnek - figyelmeztetett Noel Sharkey brit robotikai
2008. február 29. péntek 10:01 - Hírextra

"A katonai vezetők azért akarnak minél hamarabb autonóm robotokat, mert ezek gazdaságosabbak és olyan hadviselést tesznek lehetővé, amelyben nem fenyeget az, hogy a katonák elesnek a fronton" - fejtette ki a Royal United Service Institute (RUSI) ülésére készített előadásának néhány tézisét a szakember.

"Már több mint 4000 robotot állítottak hadrendbe Irakban és 2006 októberéig a pilóta nélküli repülőgépek már 400 ezer repülési órát teljesítettek" - szögezte le a sheffieldi egyetem egyik közleménye. Sharkey ennek az egyetemnek az előadója. 2010-ig az amerikai védelmi minisztérium 4 milliárd dollárt (682 milliárd forint) készül automatizált rendszerek fejlesztésére fordítani, miközben Európa, Oroszország, Kína, India, Dél-Afrika és Izrael is fejleszt pilóta nélküli repülőgépeket.

James Canton amerikai szakértő, aki a technológiai újításokat kutatja, a National Defence Magazine-nak nyilatkozva kifejtette, hogy az elkövetkező évtized végére a maihoz képest megfordulhat a katonák és a robotok aránya a hadszíntéren - 2000 robotra 150 élő katona jut majd. Ebben a helyzetben az ellenőrzés és a felelősség kérdése melléfogás vagy az ellenőrzés elvesztése esetén gyökeresen új dimenziót kap.

Pillanatnyilag az amerikai törvények még tiltják az önálló döntésre alkalmas gépezeteket, az olyan robotokat, amelyek maguk nyitnának tüzet vagy bombáznának. A jelenlegi robotok feladata egyelőre arra korlátozódik, hogy maguk derítsék fel a megsemmisítendő célpontot. "Az a fő probléma, hogy a háború törvényei szerint képesnek kell lennünk különbséget tenni polgári személyek és harcosok között, és nem gondolom, hogy erre a robotok alkalmasak lennének" - jelentette ki az AFP-nek Sharkey. "További probléma, hogy egy robot számára igen nehéz arányos választ adni (az ellenségnek), amit pedig megkövetel a genfi egyezmény" - tette hozzá.

"Attól tartok azonban, hogy a robotok csak nagyon fokozatosan fognak beavatkozni, ez nem lesz észlelhető hirtelen fordulat" - aggódik a brit szakértő, aki arra szólítja fel a politikusokat, hogy "álljanak meg és gondolkodjanak el egy pillanatra".

Sharkey világszerte versenyeket szervez gyerekek és fiatalok számára a robotikában és mindenütt számos tehetséget talál. "Ma már nincs szükség mérnökre egy robot létrehozásához. Elég felmenni az internetre, ott meg lehet találni minden szükséges elemet, méghozzá igen olcsón" - mondja. "Nem is értem, miért nem alkalmaztak eddig a terroristák robotokat" - fűzi hozzá a brit szakértő, aki szerint az Egyesült Államoknak, ha nem akarja, hogy az események túllépjenek rajta, nemzetközi megállapodást kell kötnie ebben a témában.

Az amerikai hadsereg ugyanakkor az autonóm fegyverek alkalmazásával kapcsolatos erkölcsi kérdések megoldása érdekében "hosszú távra" kutatásokat folytat a mesterséges intelligenciáról és arról, miként lehet intelligenciával felruházni a robotokat. Az utóbbi olyan informatikai program lenne, amely - legalábbis a tervek szerint - az emberi etikánál "stabilabb" lehetne, "mert mentes lenne az olyan érzelmektől, mint a düh vagy a gyűlölet".

A katonai robot után a gépesített lelkiismeret?

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását