2024. április 28. - Valéria

Búcsú a filmrendezőtől

Macskássy Katalin filmrendezőtől április 2-án 14.15-kor vesznek végső búcsút a budapesti Farkasréti temetőben - tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége az MTI-vel kedden.
2008. március 18. kedd 16:55 - Hírextra

A hamvasztás utáni búcsúztatáson a családtagok, pályatársak, barátok emlékeznek a Balázs Béla-díjas, érdemes művészre, aki életének 66. évében március 7-én hunyt el.

A Magyar Filmművészek Szövetsége arra kér mindenkit, hogy a szertartáson egy szál virággal búcsúzzanak Macskássy Katalintól, akit a szervezet saját halottjának tekint.
Macskássy Katalin 1942. július 13-án született Budapesten. 1971-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezt követően a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. 1971-ben készítette első filmjét a Balázs Béla Stúdióban. A televíziós sorozatok, mesefilmek mellett dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő alkotásokat és reklámfilmeket is készített.

Legjelentősebb munkái gyerekekről szólnak, ezekkel saját műfajt teremtett: az animációs dokumentumfilmet. Számos alkotása közül kiemelkedik a Gombnyomásra, a Nekem az élet teccik nagyon, az Ünnepeink, a Családrajz, a Mit vinnél magaddal, a Testünk, a Tücsök és hangya, a Másféleszűek, az "Óh, gyermekek, Tietek a jövő", a Van itt jó is, rossz is, a Sosem volt Cigányország, a Parasztdekameron, és a Duna Televízióban vasárnaponként látható, Hol volt, hol nem volt című mesesorozat.

Macskássy Katalin munkásságát 1975-ben Arany Meteor díjjal, 1977-ben UNICEF-díjjal, 1984-ben Balázs Béla-díjjal, 1989-ben Gyermekekért díjjal, 1990-ben érdemes művész címmel ismerték el, a rendező megkapta a trevisói gyermek- és ifjúsági filmfesztivál fődíját, a Fellini-díjat és a Kamera Hungária Fesztivál díját is 2000-ben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását