2024. március 29. - Auguszta

"Ki volt a fenekünk kerekre nyalva"

A Pont FM Rocközön című műsorának csütörtökön a Zanzibár két oszlopos tagja, Rita és Sidi volt a vendége. A csapat bőszen koncertezik, és már azt is tudják, melyik dalból készül az új videoklip. És csitul a borító körüli felhajtás is.
2008. június 16. hétfő 12:50 - Szalay Gergely
A csapatról ötödik lemezük miatt sokat lehetett hallani. Igaz, egyelőre kevesebbet foglalkoztak az Őrangyal dalaival, mint a borítóval. Ezen ugyanis egy kislány látható, erősen túltetoválva. Egy tisztességes becstelenségben megőszült rocker megirigyelné a gyermeket: több ábra látható rajta, mint mondjuk a Sex Action teljes legénységén.



A kép célja persze nem az ingyenreklám volt – mondta Sidi. Egyszerűen megunták, hogy minden borítón ők vigyorognak, és jött az Őrangyal, mint ötlet. Eredetileg persze hagyományosabb angyalkában gondolkodtak (fehér ruha, ártatlan, nagy szemek, szárnyacskák, ahogy kell), aztán mégis jött az új ötlet: a teljesen szétvarrt kislány. Akit ráadásul öt külön gyermekből gyúrtak össze a bizonyos képboltról elnevezett fotómanipuláló programban: másé a test, másé a hát, másé a haj, másé az arc, másé a fül – ha jól követtük a listát (a zenekar tagjai sem biztosak benne igazán...). Az eredmény mindenesetre meggyőző, többen még a Queen logóját is belelátták az egyik ábrába – pedig nem az, csak hasonlít (noha Freddy Mercuryékra ilyeténképp hivatkozni nem lenne szégyen).

Ehhez képest a zenéről kevesebbet lehetett hallani, pedig az sem érdektelen: kicsit váltott a zenekar. Letisztultabb, érettebb (ha úgy tetszik, nyersebb, de nem túl rockos, az egyszer már agyonnyomta Rita hangját) hangzásra váltottak: nem használták ki a végletekig a stúdió adta lehetőségeket, mint korábban (Sidi szerint a vidéki hülyegyerekek rendszeresen kiélték magukat a lemezfelvételekkor, minden létező és nem létező effekttel feldíszítve az aktuális nótákat). Ez a közönségnek sem volt ellenére: akármennyit is játszadoznak a technika adta lehetőségekkel a stúdióban, a csapat színpadon hagyományosnak mondható rockzenekar: két gitár, basszusgitár, dob, és persze Rita énekhangja. Ráadásul a rajongók koncert után gyakran felvetették, hogy a lemezeknek is így kellene szólniuk – most megkapták. Nem is tiltakoznak, szeretik az új lemezt, és az első slágert, a Rockabilit is.



Ami nem véletlenül viseli ezt a címet (ejtsd: rokabili), és nem a hagyományos műfajnevet (Rockabilly lenne hivatalosan, ejtése nagyjából rákebili, mondjuk): bár vannak benne jellegzetes műfajelemek, de mégsem egyértelmű műfajnóta: épp eléggé zanzibáros lett. És persze úgy rockos, hogy egyúttal hallgatóbarát is tudott maradni – az ideális kombináció.

Készült a dalhoz klip is Hajdúszoboszlón, erről azonban sokat nem tudtak mesélni: sosem támogatták azt a szokást, hogy a klipeket promotáló áltörténeteket találjanak ki (ez állítólag a kilencvenes évek végén dívott: mondjuk, egy énekes, akinek hajában tincs, szívében szeretet honolt, elhintette, hogy kis híján történt valami a klip forgatásán, de aztán végül mégsem – cifra idő, amikor a promóciós anyagot kell promotálni...). Ráadásul egy forgatás nem is különösebben izgalmas: forgatnak, átpakolnak, forgatnak, átpakolnak. Ami miatt mégis érdemes megemlékezni róla, az az egyik főszereplő: egy (szintén őrangyalt alakító) óvodás kislány, aki lenyűgöző türelemmel viselte az egész napos munkát (egy felnőtt is nyűgössé válhat egy ilyen nap végére, hát még egy kisgyerek). Ami akkor is szép teljesítmény, ha egyébként mindenkinek nagyon jó dolga volt. Ahogy Rita fogalmazott, ki volt a fenekük kerekre nyalva. Ennél szemléletesebben mi sem tudnánk összefoglalni, elnézést.

Lesz új klip is, várhatóan a Jönnek újak című dalból (ez egyébként Rita kedvence az új lemezről), addig is élőben ismertetik meg a népet a dalokkal. Olykor nem kisebb névvel együtt fellépve, mint a Tankcsapda. Amit a rajongók (mindkét oldalról) jobban viselnek, mint első pillantásra gondolnánk: a kemény mag persze hangoskodik néha, de általában szinte meglepő türelemmel és szeretettel fogadják a mindenkori másik zenekart. Az időszak egyik fontos közös bulija a tyukodi, érdemes megnézni őket. Aki kíváncsi a két (némiképp azért eltérő zenei világú) rockzenekar közös bulijára, de Tyukod nem jött neki össze, figyelje és járja szorgosan a fesztiválokat, biztos találkozik még velük. És persze Miskolcon is, ahol a JMB-n a Zanzibár is játszik több remek csapat mellett.

De ha elég nagy rajongó, akár a csapat szülinapi koncertjére is elnézhet. Ez Cegléden lesz (kedves pestiek, nem kell hőzöngeni, nem a PeCsa a világ közepe), és természetesen már nagyon készülnek a bulira. Dalok, fények, színpadkép, trükkök – mindnek fontos szerepe lesz. Sőt, egy titkot is elárulunk előre: a bulin Rita mindenképp repülni fog.

Ez ugyanis régi vágya, csak tavaly a gép meghibásodása miatt nem jött össze. Idén viszont nem akarják kihagyni a lehetőséget: a terv már megvan, és az énekesnő is fogyózik (biztos, ami biztos: szerintünk már nincs rá szükség, és Sidi szerint is versenysúlyánál van. De a diéta feleslegességéről élő férfi még nem tudott nőt meggyőzni, mi sem próbálkozunk vele.)

Aki nem hiszi, nézze meg a saját két szemével!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását